ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

El Bachcelona comença fort

La fuga de Bach per Koopman i Mathot

22/7/2014 |

 

Programa: Festival Bachcelona. J. S. Bach: Die Kunst der Fugue. Ton Koopman, Tini Mathot, clavecins

Lloc i dia:Petit Palau de la Música Catalana, 20 de juliol de 2014

El Bachcelona d’enguany va començar fort. El concert que obria aquesta segona edició va ser protagonitzat per l’intèrpret de major prestigi, el clavecinista, organista i director d’orquestra holandès Ton Koopman acompanyat per la seva esposa Tini Mathot i amb els seus propis clavecins.

‘Bach Essencial’ fou l’encertat títol del concert de diumenge al Petit Palau. Poques obres com l’Art de la Fuga per entendre l’essència de Bach. Per tant, d’entrada encert en la tria. Veritable obra mestra envoltada d’un punt de misteri al no va deixar indicat amb quin instrument calia ser interpretada ni la seva funció, que corona brillantment la sapiència contrapuntística del mestre al final de la seva vida. Complexa i transcendent desprèn una especial bellesa tot i que sovint ha estat injustament criticada per teòrica o especulativa.

El concert no va decebre expectatives malgrat el Petit Palau no és l’espai més adient per a les característiques sonores de l’obra i instrument. La comunió Koopman-Mathot fou l’esperada i la seva lectura lluny de ser freda i teoritzant va orientar-se a ressaltar amb un ritme viu els aspectes expressius del seguit de contrapunts i canons. L’únic error de concepció a destacar va ser la pausa que partí en dos l’obra i que deixà un pèl sorprès l’auditori. Una obra com 'Die kunst der Fugue' requereix un punt d'atenció i concentració per gaudir-la de forma complerta i aquest tall va restar més que sumar.

Per acabar felicitar novament els joves impulsors d’aquesta molt necessària i original iniciativa que, com ja vàrem destacar en comentar la seva presentació, ha dissenyat al llarg d’aquesta Setmana Bach un conjunt de propostes cadascuna de les quals té com a reclam almenys una excusa perquè hi assistim.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet