ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Joventuts africanes

23/7/2015 |

 

Lloc i dia:Auditori 3 d l'Espai Cultural de Sabadell

Orquesta Polifonía Saint-André. Pierre Baró, director.  

 

Les propostes del XVI Festival Internacional de Música de Sabadell organitzat per les Joventuts Musicals de la ciutat presenten un gran interès i varietat com es corrobora any rere any, però també, d’altres qüestionables. El recolzament a les joves formacions i a les formacions de joves és una de les credencials d’entitats com aquesta però no sempre els projectes acollits tenen prou justificació. És el cas de l’Orquestra Polifonia Saint-André procedent de la Illa de la Reunion que va actuar amb un programa heterogeni a partir d’arranjaments de cançons i peces de la música clàssica, bandes sonores, cançons pop i altres melodies que jugaven amb el contrast del valor solista d’alguns faristols enmig d’un cert tarannà de Big Band. El planter instrumental era peculiar: acordions, clarinets, flautes, percussió, trombó, tuba amb violins. I, a més, alguns d’aquests músics també cantaven com a solistes i en els números de conjunt.

Amb una segona part molt més engrescadora, dinàmica i cohesionada com a conjunt dirigit per Pierre Baró, els millors moments van arribar amb la famosa “Bamba” internacionalitzada per Julio Iglesias i amb les peces de música kletzmer de virtuosisme estimable. El primer bis també va participar del perfil curiós de la sessió: una adaptació bastant sui generis i postmoderna de la introducció del poema simfònic Així parlà Zarathustra de Richard Strauss. No obstant, la sensació d’estar en un concert de final de curs era fefaent, ni que fos perquè la majoria dels músics –entre 12 i 18 anys- cursen estudis entre el primer i el tercer grau de conservatori. El públic, partícip i comprensiu amb la circumstància, van donar l’escalfor necessària en un Auditori 3 climatitzat a temperatures glacials. 

Després d’escoltar diverses formacions de joves aquest juliol a Sabadell, costa entendre que, al marge de les bones intencions i la il·lusió amb què toquen, es projectin de gira internacional. Celebrem-ne el bagatge acumulat en el procés formatiu.


Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet