ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Música des de les tenebres

23/7/2015 |

 

Lloc i dia:Amfiteatre de l'Espai Cultura

Elies Barberà, actor. Gregori Ferrer, acordió. Quartet Brossa.

Amfiteatre de l’Espai Cultura de Sabadell. 23-7-15.

 

Com a cloenda del XVI Festival Internacional de Música de Sabadell organitzat per les Joventuts Musicals de la ciutat, es va programar un d’aquells pocs espectacles que mereixen rutllar per arreu del món. Plantejat com una acció musical, Les músiques de l’Holocaust és un clam a la intel·ligència emocional que presenta la música com a art de la resistència humana, com a matèria de l’escassa llibertat del subjecte.

Difícilment deixa indiferent i ens recorda com la cultura Occidental encara segueix tenint la mort com un tabú. En un espectacle dur servit pel Quartet Brossa, l’acordió de Gregori Ferrer i el guió  i conducció intensa i dramàtica d’Elies Barberà. Amb ells es vehicula una manera molt concreta de sentir i fer música. Moments com la música fúnebre de l’acordeonista Gregori Ferrer, especialment emotiva, queden com a exemple de la densitat emocional d’una proposta bastida a partir del material artístic creat per les pròpies víctimes en els camps de concentració nazis.

Iniciat a Sabadell aquest projecte tornava a la ciutat recordant amb presència del nou alcalde Juli Fernández, exemplificant la derrota a la que referia Arnoldo Liberman quan parlava que no hi havia derrota més notable pels nazis que els noms jueus que van sobreviure, els artistes que van deixar una obra, la memòria de paraules que es van dir en moments secrets de comunicació o pànic, una civilització que no va voler desaparèixer. En resum, un programa reivindicatiu davant la injustícia, la manca de llibertat i dels totalitarismes al final del qual sobren els aplaudiments perquè la resta és silenci, és vida.

 


Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet