ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

El Granados major de Menor

24/10/2016 |

 

Programa: Obres de Granados

Lloc i dia:Teatre Principal de Sabadell

 Teatre Principal de Sabadell. 21-10-2016.

José Menor, piano.

 

José Menor posseeix una trajectòria que l’avala com un dels pianistes espanyols més inquiets i complets. La impressió d’una solvència acreditada pels seus concerts internacionals i projectes discogràfics superava la mera admiració després del recital ofert dins el cicle Joventuts Musicals. El pianista sabadellenc hi va presentar el monogràfic dedicat a Granados i les obres inspirades en Goya amb què està triomfant arreu del món.

Menor toca amb una solidesa, energia, claredat, concentració i sensibilitat indiscutibles. Cerca els petits efectes amb un toc arrauxat, rapsòdic que allunya el seu Granados de les tipificacions marshallianes. De fet, pren punts i llibertats que disten del cànon estilitzat de les partitures editades i inclou canvis d’acords que confereixen una visió estructural i dramatúrgica amb diferències. La principal és un caràcter més modern, febril i de contrasts en textures i dinàmiques més acusats que deixen entreveure major influx de Liszt i Schumann, eternes ombres perllongades en l’obra instrumental del compositor català. Es va notar, per exemple, a El pelele i el tempo accelerat que reprenia el rampell passional de qui domina la tècnica i atansa l’instrument a proeses orquestrals; o a Crespúsculo i els dissenys mussorgskians.

Les Goyescas de Menor no aposten per l’alè poètic d’un Achúcarro ni cerquen l’autoritat radiant de de Larrocha o Sabater. Més aviat construeixen un univers ric i complex, amb convicció i una plausible franquesa en la seva pròpia versió sense deixar de beure de les referències.

Amb un públic entregat que aplaudia peça a peça trencant fins i tot el sentit unitari dels llibres de Goyescas, va ser quasi una hora i mitja de música tan fascinant com esgotadora, tocada de memòria i que servia d’excel·lent homenatge a Granados i memorable inauguració de la temporada de cambra de Joventuts Musicals de Sabadell. Una temporada que tindrà un especial regust sabadellenc. 


Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet