ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Telemann rediviu

7/12/2017 |

 

Programa: Celebrant Telemann

Lloc i dia:Auditori de Barcelona

El gran flautista i músic Giovanni Antonini ha tornat amb un programa que commemora els 250 anys de la mort de Georg Philipp Telemann, un dels grans de l’estil barroc, que va conviure amb Bach i Händel.


Els últims temps, el revisionisme interpretatiu i el retorn als antics instruments han aclarit aspectes de la música de Telemann –el seu catàleg és molt extens–, i han mostrat la seva ductilitat, la seva clara afició per les modes del temps (les suites franceses, els aires italians) i per instruments que més tard –en temps del classicisme– van tenir especial importància. És el cas del clarinet, amb un principi sonor que Telemann utilitza com a chalumeau. Antonini va utilitzar el tenor d’aquest instrument, amb Tindaro Capuano en el contralt, al Concert en re menor ila Sonata en fa major de Telemann a la part central del programa, en una bona concatenació amb la Sonata en sol major per a dos violins, en la formidable versió de Stefano Barneschi i Marco Bianchi. Al començament de les dues peces de chalumeau es va deixar veure amb un so càlid i un timbre característic un cert to cerimonial que competia a aquest mateix instrument en els temps en què el seu ús també es relacionava amb la flauta de bec.


I aquesta flauta és un terreny propici per a Antonini, que va mostrar la seva capacitat de virtuós –mai en contra de la musicalitat i l’exquisit bon gust– en el seu tractament ornamental, riquíssim, i el contrapunt amb el baix continu, tant a la Suite en la menor com en el brillant Concert en do major, començament i final del programa.


A més dels dos violins i la viola, va destacar el grup de clavecí, violoncel, contrabaix i tiorba que van formar el baix continu, amb un paper destacat al concert, molt especialment en la Sonata en fa major ,i en un descobriment com és la Sonata en do menor de Johann Gottlieb Goldberg, de vida molt curta i música veritablement lluminosa.
Es tracta d’un pas endavant que mostra la qualitat d’aquest cicle d’Antiga, amb entrades esgotades. Bon senyal.


Jorge de Persia
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet