ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Pintar el so

30/4/2018 |

 

Programa: 'Pausa' de Held + Bainbridge i 'An index of metalls' de Romitelli

Lloc i dia:Auditori de Barcelona

Sampler Sèries és l’aposta de L’Auditori per la nova creació sonora a través d’un recorregut amb espectacles produïts en l’actualitat que incorporen elements d’R+D en l’àmbit de la música. Abraça un ventall ample des de la música escrita a la improvisació lliure; dels instruments acústics als dispositius electrònics, de la música performàtica a la instal·lació sonora o la videocreació.

La proposta per a la tarda de dissabte era variada: en primer lloc PAUSA de Held + Bainbridge, concert més instal·lació audiovisual; a continuació el conjunt austríac Phace acompanyat de la soprano Daisy Press interpretant ‘An index of metalls’ testament sonor del desaparegut Fausto Romitelli.

PAUSA és una composició col·lectiva. A partir d’un generador de patrons binaris originats amb samplers de la flauta de Barbara Held s’inicia el joc entre els sons acústics i la seva representació electrònica i en forma d’imatge per part de l’artista multimèdia Benton C Bainbridge. Sobre un patró establert entre els artistes flueix una improvisació captivadora, un exercici que explora els límits entre les obres audiovisuals i les performàtiques. En paral·lel la instal·lació audiovisual recull i exposa la representació visual del concert que acaba de tenir lloc.

A continuació a l’Oriol Martorell es presenta l’òpera en vídeo de l’italià Fausto Romitelli, per a soprano, ensemble, electrònica i multiprojecció. Imatges amb reflexos metàl·lics lluminosos, tres poemes gestuals i un ensemble amplificat en un intent per demostrar que la lírica està viva en ple segle XXI. L’objectiu del compositor apunta cap a una percepció total ‘que submergeixi l’espectador dins una matèria incandescent, tant lluminosa com sonora’ sense cap altre narració que la hipnosi, la de la possessió, la del trànsit, expulsant-lo del tradicional anàlisi i duent-lo cap a una exposició despulladament sensorial. ‘An index of metalls’ pretén amalgamar so i llum, música i vídeo, pintar el so i sonoritzar la imatge en un original exercici d’eliminar límits en una missa dels sentits.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet