ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Claredat formal i Clara Schumann

4/11/2018 |

 

Programa: El Concert núm. 21 de Mozart

Lloc i dia:Auditori de Barcelona

En el lloable intent de la temporada d’enguany de l’OBC de prestigiar la dona compositora, el concert d’aquest cap de setmana a l’Auditori va estrenar una obra de Clara Schumann, una de les principals pianistes del segle XIX i de la que ens ha arribat prou partitures de la seva obra per poder considerar-la, com a mínim, important. El seu Moviment de concert per a piano i orquestra en Fa menor, que fou un regal d’aniversari inacabat per al seu marit Robert, palesa el seu indiscutible caràcter romàntic, d’expressivitat apassionada com ja ens anunciava la tonalitat (recordem que en Fa menor estan escrites obres tant ‘apassionades’ com la Sonata homònima de Beethoven o la Simfonia  núm. 49 de Haydn ‘Passione’, exemple significat de l’etapa  Sturm und Drang).

Durant la seva interpretació ja vàrem poder descobrir la sensibilitat del jove solista holandès Hannes Minnaar, debutant a l’Auditori, que es va fer encara més evident amb el famós Concert per a piano número 21 en Do major de Mozart. Des de l’Allegro maestoso inicial l’obra irradia alegria i l’orquestra que va sonar compacte, tot i alguna mala nota de la secció de vents, va arribar en condicions a l’Andante central, punt àlgid del Concert en què Minnaar va ressaltar l’emotivitat d’aquesta preciosa melodia abans de l’esclat enjogassat de l’Allegro vivace assai final.

Després de la pausa l’orquestra va estar millor amb un molt expressiu Jan Willem de Vriend, dirigint de memòria a aquesta formació la Tercera Simfonia de Mendelssohn ‘Escocesa’. De Vriend coneix perfectament l’OBC, fa anys que la dirigeix i enguany actua com a principal director convidat, i sap extreure’n el millor.

En resum, un concert correcte que aplegà dues formes similars d’expressar el seu talent, el de Mozart i Mendelssohn, apostant per la claredat formal i amb gran sentit melòdic i amb la novetat, que esperem no aïllada, de poder escoltar en directe la música de Clara Schumann. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet