ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Johann Hermann Schein reviu a l'església del Pi

5/12/2018 |

 

Programa: 'Israelis Brünnlein' de J.H. Schein

Lloc i dia:Basílica de Santa Maria del Pi

El cicle Palau Bach i Philippe Herreweghe recuperen el compositor germànic

El Palau de la Música Catalana va organitzar dilluns a la basílica de Santa Maria del Pi una vetllada dedicada al poc divulgat compositor alemany Johann Hermann Schein –contemporani de Schütz, Kapellmeister a Weimar i antecessor de Bach a Weimar i a Leipzig com a Kantor de la Thomaskirche– amb la col·lecció de madrigals a cinc veus 'Israelis Brünnlein (Fonts d’Israel)'. Dirigida per Philippe Herreweghe, es va comptar amb un reduït Collegium Vocale Gent format per les sopranos Hana Blaziková i Barbora Kabátková, el contratenor Robert Getchell, el tenor Thomas Hobbs i el baix Wolf Matthias Freidrich, acompanyats per Ageet Zweistra (violoncel), Joe Carver (violó), Thomas Boysen (tiorba) i François Guerrier (orgue).

Herreweghe, que va gravar l’obra el 1996, va permetre descobrir la capacitat de Schein per adaptar textos bíblics –i poemes seus– a unes partitures que van més enllà del cant polifònic luterà introduint harmonies trencadores i solucions italianitzants –malgrat no haver visitat mai aquest país–, construint una joia que ajudaria a obrir noves perspectives i camins de desenvolupament musical.

La vetllada a Santa Maria del Pi va aconseguir el recolliment requerit no només gràcies a l’entorn, sinó també a la complexa acústica del temple, adequada per a una obra en què les cinc veus i els quatre instruments requerits es van poder unir de la millor manera. El resultat va ser emocionant, acompanyat a més per dues peces per a tiorba del llaütista i compositor italià Giovanni Girolamo Kapsberger, contemporani de Schein i conegut en la seva època com a 'Il tedesco della tiorba'. 


Pablo Meléndez-Haddad
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet