ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Savall estrenarà un homenatge al Greco al monestir de Poblet

15/4/2014 |

 

La segona edició del Festival de Música Antiga se celebrarà del 14 al 16 d’agost

El compositor, musicòleg i intèrpret Jordi Savall, que aquest 2014 celebra el 40è aniversari d’Hespèrion XXI, ha ideat tres nous concerts per al segon Festival de Música Antiga, que se celebrarà al monestir de Poblet del 14 al 16 d’agost. El més singular serà, probablement, el que dedicarà al pintor Domínikos Theotokópoulos, el Greco, de qui aquest any es commemora el quart centenari de la seva mort.

A Les músiques del temps del Greco, que posarà punt final al festival de Poblet, Savall dirigirà dotze músics i sis veus. Tots resseguiran el periple vital del Greco a partir de músiques provinents dels llocs per on va passar o de moments històrics que van influir en el seu art, com ara la Pau d’Augsburg, la batalla de Lepant i l’expulsió dels moriscos. Es podran escoltar un total de 21 composicions de Heinrich Isaac, Hieronimus Parabosco, Cristóbal de Morales, Joan Brudieu, Nicolas Gombert i Tomás Luis de Victoria, resseguint les set dècades de vida del pintor. “M’he centrat en una selecció de peces dels grans mestres del segle d’or de la música -va assegurar Savall ahir, abans d’especificar que després de l’estrena de Poblet i d’un segon concert al Festival de Fontfreda també passarà per Madrid-. L’actuació catalana no forma part de les celebracions oficials de l’any dedicat al Greco. La de Madrid, en canvi, sí”.

A favor de la bellesa i del diàleg

L’homenatge al pintor tancarà el dia 16 d’agost la segona edició del Festival de Música Antiga de Poblet, que arrencarà el dia 14 amb Les mil i una nits: Orient-Occident, amb la presència de tres solistes de renom, Lior Elmaleh, Gürsoy Dinçer i Irini Derebei. “Algunes de les músiques del repertori són d’origen medieval, i d’altres són de tradició oral. No parlem de músiques mortes: es recreen en cada concert i van creant un món cada vegada més bell”, va dir Savall.

El segon concert, que tindrà lloc el divendres 15 d’agost, portarà per títol Invocació a la nit. Harmonia de les nacions 1670-1800. En aquest cas, la formació Hespèrion XXI estarà integrada per un conjunt de violes de gamba i interpretarà peces del cançoner de Calàbria -com ara Estas noches à tan largas i Si la noche haze escura -, Samuel Scheidt, Matthew Locke i el Concert pour 4 parties de violes de Marc-Antoine Charpentier. “Algunes de les peces d’aquest concert i del d’ Orient-Occident les hem fet en altres projectes, però el concepte dels concerts és nou. De fet, vaig acabar de donar-hi la forma definitiva aquest cap de setmana”, va especificar Savall.

Guanyar espectadors

“L’any passat van assistir al festival unes 2.500 persones -va dir Lluc Torcal, del monestir de Poblet-. Per a aquesta segona edició hem decidit fer els dos primers concerts a l’esplanada del recinte, i el tercer a dins de l’església. D’aquesta manera l’aforament possible creixerà fins a les 3.000 persones”. Els preus per a Orient-Occident i Invocació a la nit estaran entre els 30 i els 35 euros. El de Les músiques en temps del Greco, entre 30 i 40 euros.

Amb aquesta segona edició, el Festival de Poblet fa un pas endavant en la seva consolidació. Un dels objectius és portar la música antiga a recintes històrics, retornant-la als espais on s’interpretava abans del segle XIX. “La música dóna vida a les pedres, aporta una intensitat especial”, reconeix Savall. L’altre és potenciar l’activitat musical estiuenca a les comarques del sud del país, “fent de contrapès a una balança que sempre es decanta per la Costa Brava”.

JORDI NOPCA
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet