ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El festival Bachcelona redobla la passió per la música de Bach

20/7/2014 |

 

 

“El festival neix d’una il·lusió”, diu Pau Jorquera, codirector, juntament amb Daniel Tarrida, del Bachcelona, la segona edició del qual se celebra a diversos espais de Barcelona del 20 al 27 de juliol. La il·lusió els ha dut a redoblar l’esforç ampliant la programació de concerts i activitats relacionades amb Bach, el geni infinit. “El festival passa de deu a vint concerts i de quatre a set dies”, recorda Jorquera. Tot plegat, amb un pressupost de 29.000 euros, dels quals 3.000 els aporta l’Ajuntament de Barcelona, comença diumenge al Petit Palau amb la interpretació de L’art de la fuga a càrrec dels holandesos Ton Koopman i Tini Mathot. “Koopman és un dels millors intèrprets de la música de Bach per a clavicèmbal, i no ve a fer-ne una versió qualsevol, perquè porta expressament des de casa seva els clavicèmbals que tocaran”, explica Jorquera.

La programació del segon Bachcelona agafarà velocitat de creuer a partir de dilluns. El Cercle Artístic Sant Lluc, la seu central del festival, acollirà una conferència del cineasta Pere Portabella, director del film El silenci abans de Bach. Portabella dedicarà la xerrada a Chillida, de qui s’hi exposa la sèrie de gravats Hommage à J.S. Bach. El mateix dilluns el Foyer del Liceu s’estrena com a espai del Bachcelona amb el concert de la cubana Lixsania Fernández, que interpretarà la integral de sonates per a viola de gamba amb l’organista Juan de la Rubia. Tots dos repetiran dimarts al monestir de Sant Pau del Camp. I De la Rubia protagonitzarà dimecres una “improvisació barroca” a la catedral de Barcelona a partir de les peticions del públic. “És un exercici de frescor difícil de veure avui, però que al Barroc era habitual”, diu Tarrida.

En l’àmbit estrictament musical destaca el concert de Garnati Ensemble, que faran les Variacions Goldberg a partir de les transcripcions per a trio de corda que ells mateixos van fer per al disc Playing Goldberg (2012). L’actuació del grup de Granada serà a l’església del Pi divendres. El mateix dia, però a la capella de l’Esperança, el llaütista alemany Andreas Martin mostrarà un dels vessants més íntims de Bach. “És un retorn al món del silenci, la contemplació i la meditació”, diu Martin. El festival el tancarà el cor participatiu del projecte Bach Zum Mitsingen a Santa Maria del Mar els dies 26 i 27 de juliol.

XAVIER CERVANTES
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet