ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Casals,un Empordà de luxe

27/7/2014 |

 

 

Barcelona Encara sense deixar de ser fidels a la Schubertíada de Vilabertran –on tornen aquest estiu (30 d’agost) després de l’èxit amb la integral de quartets de Schubert que van oferir en les dues últimes edicions–, el Quartet Casals fa avui el seu debut al veí festival de Torroella de Montgrí, on encara no havia tingut oportunitat de tocar i on el conjunt, format pels violinistes Vera Martínez-Mehner i Abel Tomàs, el viola Jonathan Brown i el violoncel·lista Arnau Tomàs, oferirà un recorregut pel món dels quartets de corda des de finals del segle XVIII fins a mitjans del XX. Això és, el Quartet de cordes núm. 19 en do major Las Disonancias, de Mozart, el núm. 1 Metamorfosis nocturnes de Ligeti i també elNúm.1 en do major de Brahms. Assidus ja a sales de referència internacional, com el Wigmore Hall de Londres (la que els va encarregar la integral de Schubert), el Carnegie Hall de Nova York, el Musikverein de Viena o la Cité de la Musique de París, el Quartet Casals s’ha guanyat a pols el reconeixement com el primer quartet espanyol amb una rellevant carrera internacional.

La crítica en destaca especialment el gran registre de sonoritats, i ja de bon principi es va creure en ells més enllà de les nostres fronteres. “Un quartet per al nou mil·lenni”, publicava Strad Magazine el 1997, acabats de constituir com a grup.

Lustres després, els Casals, que resideixen a Barcelona, donen classes a l’Esmuc i tenen temporada pròpia a L’Auditori, tenen un ampli repertori editat per Harmonia Mundi, des d’autors del període clàssic fins a música del segle XX. De fet, han rebut una profunda influència de compositors vius com György Kurtág. El seu últim enregistrament és l’oratori instrumental de Haydn Les set últimes paraules de Crist.

Maricel Chavarría
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet