ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Schubertíada arrenca amb Ofèlia Sala i Helmut Deutsch

16/8/2014 |

 

 

El festival de Vilabertran oferirà tres recitals de Matthias Goerne

Franz Schubert acostumava a acabar les seves reunions amb els antics companys d’escola, assegut al piano i interpretant les seves obres. “La Schubertíada evoca aquestes trobades, la música més pròxima, per això els concerts se celebren al claustre de l’abadia canònica de Santa Maria de Vilabertran”, explica Jordi Roch, director artístic del festival i president de l’Associació Franz Schubert. El festival, que arrenca demà i s’allargarà fins al 6 de setembre, amb un pressupost de 170.000 euros, ha hagut de fer autèntics equilibris i buscar nous aliats, però ha aconseguit mantenir la programació. Dotze concerts i una vintena d’artistes formen part del programa d’aquesta 22a edició. “Aquest any hem venut més entrades anticipades. Sabem que la nostra oferta és minoritària, però aquesta minoria és cada vegada més gran. Tenim públic, tant d’aquí com de la resta de l’Estat i d’Europa, que espera aquesta cita”, afegeix Roch.

El festival continua apostant per la fórmula de combinar músics de prestigi internacional com la soprano Ofèlia Sala, el pianista Helmut Deutsch, el baríton Matthias Goerne, el pianista Alexander Schmalcz i la mezzosoprano Isabelle Druet, amb joves talents de les Joventuts Musicals, un organisme que també presideix Roch.

Amor i vida d’una dona

El repertori de Schubert és ampli: va deixar com a llegat 1.000 obres: “Tenia una intuïció poètica estranya, la nostra vocació és aprofundir en la seva obra però també programar autors afins. Hi ha pocs recitals de cant i nosaltres en aquest festival volem donar continuïtat al lied”, diu Roch.

La Schubertíada, organitzada entorn als grans cicles, s’inaugura amb la música de Clara i Robert Schumann i Johannes Brahms. La veu l’hi posarà Ofèlia Sala i el piano, Helmut Deutsch. Junts interpretaran, entre d’altres, Amor i vida d’una dona. El 22 d’agost actuarà el baríton Matthias Goerne amb Alexander Schmalcz al piano tocant la peça de Schubert La bella molinera. Goerne repetirà l’endemà amb Viatge d’hivern i el 25 d’agost amb El cant del cigne, del mateix compositor . “ La bella molinera és una peça especial, és complexa i, per tant, no s’interpreta gaire sovint. Nosaltres l’escenificarem amb un narrador, que explicarà el conte”, relata Roch. Viatge d’hivern també té un component emotiu per al director del festival: “Schubert la va compondre quasi al final de la seva vida”, recorda. És la història d’un amor no correspost, i hi predominen temes com el fred, la desolació i la soledat.

Per la Schubertíada també hi passarà el Quartet Casals, que tocarà música de W.A. Mozart, J. Haydn i F. Schubert, i la Camerata 432 tancarà el programa amb Vera Mar- tínez-Menher com a concertino solista interpretant W.A. Mozart i F. Schubert. Per primera vegada el festival també incorpora un concert adreçat al públic familiar sobre el quintet La truita de Franz Schubert. “El nostre públic és madur i volem atreure també els pares amb fills, que de vegades no ho tenen fàcil per assistir als festivals”, argumenta Roch.

Demà obres la Schubertíada. No és la primera vegada que hi actues.

Hi tinc un vincle molt fort i molt intens. És una cita màgica. Té una energia i una atmosfera especial, pel mar, l’església, l’acústica, el repertori, la literatura...

Al concert inaugural interpretaràs Clara Schumann, R. Schumann i Brahms.

Clara Schumann és un punt central de la literatura liederística i femenina. Quan es va plantejar el programa, va sortir de seguida, perquè la figura de Clara Schumann com a pianista és molt coneguda però no ho és tan com a compositora. I és una grandíssima compositora. Ens va sortir del cor. I després va sortir el nom de Brahms. És un triangle, musicalment parlant, potentíssim. 

SÍLVIA MARIMON
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet