ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall: "Quan una persona decideix desobeir les lleis injustes cap tirania no podrà sotmetre-l

18/10/2014 |

 

El músic d'Igualada rep la Medalla d'Or de la Generalitat en un acte en què ha recordat que "la cultura i l'art han de ser útils a la societat"

Jordi Savall ha rebut aquest divendres la Medalla d'Or de la Generalitat, en un acte celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Aquest reconeixement valora "la destacada trajectòria musical" de Savall i "la seva contribució de primer ordre a la cultura i la civilitat". El músic d'Igualada ha agraït la distinció perquè "representa el reconeixement a una feina feta durant molts anys". Savall ha recordat la seva mare, que li cantava cançons de bressol; el seu pare, "un republicà que va quedar ferit a Igualada" i que li va donar suport quan va decidir que tocaria el violoncel; els mestres, i, esclar, "l'estimada Montserrat Figueras".

Savall ha explicat que "la cultura i l'art han de ser útils a la societat". "L'art per l'art no és útil", ha dit. També ha insistit en el paper de la cultura en "un món cada vegada més injust". "Quan fem música contribuïm al benestar de les persones que escolten aquesta música, a crear harmonia en un món en crisi", ha explicat, i ha destacat la capacitat de la música per "crear harmonia i consens", i sobretot la vàlua de l'educació: "En una classe de música no hi ha intolerància ni racisme".

La cultura i l'art, segons Savall, poden contribuir al diàleg i a evitar la incomprensió i el fanatisme". "El nostre país està vivint un moment molt important, i no és la meva feina donar cap consell, però m'agradaria dir que tenim el deure de defensar la nostra cultura i lluitar perquè les persones tinguin la capacitat de decidir el que ens convé per al futur", ha dit Savall, que ha acabat citant Gandhi, quan deia que "quan una persona decideix desobeir les lleis injustes cap tirania no podrà sotmetre-la". "Ens en sortirem", ha dit per finalitzar el seu parlament.

Artur Mas: "Si la música crea consens, haurem de posar més música i escoltar més música"

Tot seguit, el president Mas, citant Savall, ha dit que si la música crea consens, "en aquests dies haurem de posar més música i escoltar més música". Mas ha lligat les paraules de Savall amb el present del país i amb la reunió dels tres braços de les institucions catalanes el 1713. "Després de molts debats, com sempre, van decidir resistir. I no només resistir. Resistit i construir. I mentalitat constructora és la que té Jordi Savall", ha recordat Mas.

El president de la Generalitat ha seguit lligant la figura de Savall amb el present polític quan ha dit que personalitats com el músic d'Igualada "ajuden a situar Catalunya al món, i a situar-la bé". Mas ha explicat que fins ara Catalunya ha sigut "una realitat capaç de fer coses molt ben fetes", en àmbits culturals, empresarials, científics, gastronòmics i esportius. "I ara també com a subjecte polític. És un gran fet diferencial que estem vivint actualment. No es reconeix des de l'Estat, però al món hi ha molta gent que hi veu un subjecte polític", ha dit el president abans de recordar la importància de personalitats que, com Savall, "en els moments clau es mullen a favor del dret a poder decidir pacíficament el futur".

L'acte d'imposició de la medalla l'ha obert l'escriptor Jaume Cabré, que ha fet una glosa de Jordi Savall. "Ahir dijous era al Liceu dirigint 'Farnace' de Vivaldi. Avui a la Generalitat. La setmana que ve a Portugal, Amsterdam, Madrid... Després a la Xina i el Líban. Aquesta agenda dibuixa la mena de persona que és Jordi Savall", ha dit l'autor de 'Jo confesso'. Cabré ha destacat "la saviesa" i el "mestratge" de Savall", així com la seva contribució a la projecció de la cultura catalana. "En els últims mesos he estat a Tolosa, París i Cracòvia, i la gent em deia: 'Vostè és català, com Jordi Savall'. No és només pel Barça que ens coneixen arreu", ha dit Cabré.


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet