ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un curs de so original

24/10/2014 |

 

 

L’Auditori suma al seu cicle de música antiga el programa de Savall

La temporada de música antiga de L’Auditori arriba, un any més, a Barcelona. L’acabat de guardonar amb la medalla d’or de la Generalitat, Jordi Savall, participarà de nou amb un cicle propi integrat dins de la programació, El So Original. Tant el violagambista com els conjunts que dirigeix són residents de L’Auditori. En paraules de Savall, un privilegi que complirà ja vuit anys: “És excepcional que les coses durin tant temps a casa nostra”, fa broma el músic.

El ja habitual festival canvia, adaptantse a les exigències del públic i a nous formats. Segons ha explicat el director de L’Auditori, Joaquim Garrigosa: “Calia obrir la temporada d’antiga i no tancar-la en un espai de temps limitat, en dos mesos no podíem incloure tot el que volíem”.

Aquest nou marc temporal, de novembre a juny, acollirà un total de 16 concerts, 6 dels quals pertanyen al cicle El So Original. La inauguració de la temporada anirà a càrrec de l’òpera Dido i Eneas. El cèlebre Robert King dirigirà l’obra inspirada en el mite grec el 5 de novembre a L’Auditori (20.30 h).

Lluny dels acords de l’òpera, silenci. Una falta de so que contrasta amb les desenes d’instruments que composen el Museu de la Música, o almenys així ho entén Savall. Pel director d’orquestra, aquest art és impossible de tancar entre quatre parets. La música, diu, només està viva en el moment en què es canta o es toca.

Aquesta percepció és el que dota la maduresa i el refinament que caracteritzen l’estil del violagambista. Melodies interpretades amb antics instruments que reviuen aquelles partitures d’altres temps cada vegada que Savall les toca. El primer recital d’El So Original oferirà la possibilitat d’escoltar Savall (20 h) el 17 de novembre al Saló del Tinell.

Tot i això, no només de música va parlar el director d’orquestra. Savall també ha tingut paraules per referir-se a la nova consulta del 9-N, de la qual diu que hi està completament a favor. A més, ha subratllat: “No es pot governar un poble sense conèixer la voluntat de la gent”.

MARINA ESCOBAR
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet