ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall rebutja el Premi Nacional de Música

30/10/2014 |

 

El músic argumenta el seu desacord amb la política cultural del govern espanyol

Retreu al ministeri de Cultura que mantingui en l'oblit el patrimoni musical hispànic mil·lenari

El director i compositor Jordi Savall, el passat 15 d'octubre a Girona Foto: JOAN SABATER.
 
 

El músic Jordi Savall ha decidit rebutjar el Premi Nacional de Música que li ha concedit el Ministeri de Cultura com a protesta per la política cultural del govern espanyol.

Un dia després que es fes públic el guardó, dotat amb 30.000 euros, el director i compositor català ha fet pública la seva renúncia a través d'un comunicat i una carta al ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, en la qual li manifesta que no podia acceptar el premi “sense trair els meus principis i les meves conviccions més intimes”.

Savall argumenta que l'Estat espanyol és “responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l'art i els seus creadors”. En aquest sentit, considera “insuficients” els “esforços i inversions” que l'Administració espanyola destina al món de les arts i la cultura en general. En particular, acusa el ministeri de “mantenir en l'oblit una part essencial de la nostra cultura: el patrimoni musical hispànic mil·lenari”, així com a la immensa majoria de músics que amb grans sacrificis dediquen les seves vides a mantenir-lo viu”.

En la mateixa línia, “deplora la política de menysteniment del govern espanyol a la immensa majoria dels músics”, sense els quals “totes les músiques medievals, renaixentistes o barroques no existirien”. “Cal considerar-los com els veritables museus vivents de l'art musical”.

“La ignorància i l'amnèsia són la fi de tota civilització, atès que sense educació no hi ha art, i sense memòria no hi ha justícia”, adverteix Savall. “No podem permetre'ns que la ignorància i la manca de consciència del valor de la cultura per part dels responsables de les més altes instàncies del govern de l'Estat espanyol erosionin la tasca de tants músics, actors, ballarins, cineastes, escriptors i artistes plàstics que ostenten l'estendard de la Cultura i que no mereixen, sens dubte, el tracten que reben, ja que són veritables protagonistes de la identitat cultural del país”, afegeix.

El músic espera que la seva renúncia al premi s'entengui “com acte revulsiu en defensa de la dignitat dels artistes” i que pugui “servir de reflexió per imaginar un futur millor i amb més esperança per a les futures generacions”.

El gest de Savall ve precedit de la renúncia de l'escriptor Javier Marías al Premi Nacional de Narrativa 2012 amb l'argument que mai acceptaria un premi institucional. L'artista Santiago Riera va rebutjar el Premi Nacional d'Arts Plàstiques el 2010 perquè considerava que el guardó “instrumentalitza en benefici de l'Estat el prestigi del premiat”.


El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet