ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Les perles de la temporada

8/10/2015 |

 

 

Novament el teatre operístic més brillant del país obre les portes en la que és la seva 158a temporada, si no descomptem les tres de la Guerra Civil, en què va funcionar molt poc, i els cinc anys de les obres, en els quals es van programar òperes al teatre Victòria i al Palau de la Música Catalana (1994-1999). Aquest any es comença amb un títol verdià molt estimat: Nabucco (1843), però que anys enrere havia quedat oblidat i es va recuperar amb motiu del cinquantenari de Verdi. Els seus valors musicals (especialment brillants les àries del baix Zaccaria, les del baríton Nabucco i les tremendes dificultats de les intervencions de la soprano Abigaille) i sobretot el cèlebre cor dels presoners israelites Va pensiero van fer tornar Nabucco al repertori habitual de molts teatres d'òpera.

Benvenutto Cellini. Entre els 12 d'aquesta temporada, hi ha aquest retorn de l'òpera de Berlioz (1838) que no s'ha representat des del gener de 1977, en què van assistir a l'estrena els prínceps de Mònaco, Rainier i Grace. És una obra complicada i vistosa, la més brillant de Berlioz si descomptem la faraònica historia d'Els troians.

Lucia di Lammermoor. Un altre punt central de la temporada serà la presència del tenor Juan Diego Flórez que canta per primer cop el paper d'Edgardo en aquest Donizetti que no ha faltat mai al Liceu. La protagonista femenina d'aquest drama romàntic serà la soprano Elena Mosuc, que ja ha estat aplaudida al Liceu.

Written on the skin. D'òpera contemporània tenim aquesta mostra de George Benjamin, amb llibret de Martin Crimp, que va tenir molt d'èxit al Festival d'Ais de Provença (2012) i al Covent Garden de Londres poc després. El Liceu serà dels primers teatres europeus que acollirà aquest títol, en el qual la protagonista es veu obligada a menjar-se el cor del seu amant (!).

I Capuleti ed i Montecchi. El belcantisme tindrà un altre representant emblemàtic en l'òpera de Bellini (1830), la peculiar visió encara ancien régime de Bellini el va inclinar a donar el paper de Romeu a una veu femenina (ja no hi havia castrati) en el mercat del cant, i per això tindrem com a protagonista la molt valorada mezzo nord-americana Joyce Di Donato, que tant es va distingir en La Cenerentola i en la Cendrillon de Massenet de la temporada passada. La seva Giulietta serà la molt valorada Patrizia Cioffi.

Altres títols rellevants: Simon Boccanegra, amb Plácido Domingo en el paper protagonista (de baríton) en tres funcions, per celebrar el cinquantè any del seu debut al Liceu (Leo Nucci en cantarà dues). Hi haurà un Wagner (Capvespre) i bones racions de La bohème per als nostàlgics de l'època en què el Liceu la programava gairebé cada setmana (exagero!). Tancarà la temporada la Flauta màgica de Mozart, un autor del qual molts, i amb raó, no en tenen mai prou.

Roger Alier
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet