ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Valls projecta un film de la BBC sobre Robert Gerhard

8/10/2015 |

 

El documental, que va ser emès per la cadena britànica l'any 1969, ha estat recuperat i traduït al català

El film és un homenatge a l'autor i la seva música

El film és un homenatge al compositor català, que es va exiliar després de la Guerra Civil a Cambridge, on va morir el 1970, i a la seva música. Hi ha els testimonis de Poldi Gerhard, el crític musical Sir William Glock, el violinista Rae Jenkins, que va ser director de la BBC National Orchestra of Wales, el productor teatral Raymond Raikes i el guitarrista i compositor de la música del documental Julian Bream, que va ser interpretada per The London Sinfonietta, dirigida pel seu fundador, David Atherton. Amb la narració de Stephen Murray, el film té la fotografia de John McGlashan i el muntatge del popular presentador i comentarista de la cadena britànica. Peter West.

De fet, Gerhard va tenir al llarg de la seva vida una estreta relació amb la BBC. La cadena va arribar a instal·lar al seu domicili un petit estudi, on el compositor vallenc va ser pioner en el tractament electrònic del so. També el va emprar per fer composicions per a serials radiofònics i per a obres teatrals com King Lear, de Peter Brook, el 1955.

The explorer és un audiovisual d'extraordinari valor per conèixer la seva vida, obra i creació, que ara s'ha recuperat i traduït al català gràcies a Pietat Homs, filla del deixeble de Gerhard Joaquim Homs, i del també compositor vallenc Ramon Ribé, amb la col·laboració dels components del Teatre Líric Català. Fins ara, a Catalunya sols s'ha pogut veure en una projecció que es va fer el mes de juny a la Biblioteca de Catalunya.

El 25 de setembre es van complir 120 anys del naixement del vallenc Robert Gerhard i Ottenwaelder, considerat un dels millors compositors catalans del segle XX.

Robert Gerhard va néixer a Valls el 1896 i va morir a Cambridge el 5 de gener de 1970, on vivia des que es va exiliar després de la guerra.

Josep Lluís Eras
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet