ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Orgue&nd celebra els 25 anys de l’instrument de Sant Esteve

26/7/2016 |

 

 

L’església protagonitzarà dos dels concerts del cicle musical que organitza Ignacio Ribas


El festival dedicat a l’orgue començarà el dia 10 d’agost amb el concert de l’organista Raúl Prieto, amb dues novetats: l’una, que es farà a l’aire lliure, a la plaça de la Vall d’Andorra la Vella,i l’altra,  que l’intèrpret utilitzarà un orgue virtual que reprodueix els sons enregistrats en orgues «històrics», segons va explicar ahir el director artístic del cicle, Ignacio Ribas.

Prieto és organista titular del Sursa Concert Hall i professor de la Universitat Estatal d’Indiana (Ball State University) als Estats Units. L’actuació s’organitza amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella en el marc de la Capitalitat de la Cultura Iberoamericana.

El segon concert serà el 13 d’agost a l’església parroquial de la Massana amb el grup Miscelánia XVIII-21, amb Saskia Roures a l’orgue i Francisco Gil a l’oboè d’amor. El programa del recital, titulat Bach canta!, inclou obres del repertori de Bach amb «un so molt íntim que ofereix l’oboè d’amor», va detallar Ribas. Gil i Roures compaginen l’activitat concertística amb la docent al Conservatori Superior de Música d’Aragó.

El tercer recital tindrà lloc el 17 d’agost a Andorra la Vella i servirà per commemorar els 25 anys de l’orgue de Sant Esteve amb dos artistes «de molt nivell»: Jan Vermeire i Alain de Rudder, orgue i trompeta, respectivament. Els músics oferiran un «contrast» entre la música dels segles XVIII i el XXI i estrenaran tres peces de Noël Goemanne, Ignacio Ribas i Naju Hakim. De Rudder és trompeta solista de la Filharmonie (Royal Flemish Philharmonic) i Vermeire és l’organista titular de l’església modernista Notre Dame des Dunes de Koksijde.

La quarta cita del festival i segon concert de commemoració de l’aniversari de l’orgue de la capital tindrà lloc el 20 d’agost a càrrec d’Olivier Vernet i Cédric Méckler, que oferiran un concert d’orgue a quatre mansa. Els intèrprets han preparat un programa titulat Passió! amb obres que giren al voltant de la cultura hispanoamericana, de Falla, Albéniz o Piazzolla.

L’últim concert serà el 22 d’agost a l’església parroquial d’Escaldes-Engordany, a càrrec d’Aaron Ribas (1992) a l’orgue i David Palanca (1992) al clavecí. Els joves organistes Ribas i Palanca han preparat un repertori que va des del Renaixement als nostres dies sota el títol Quan els teclats canten.
L’arxiprest de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, va comentar que amb el Festival Orgue &nd es pretén oferir una proposta «cultural, artística i lúdica» alhora que es promou el Principat i es fa «efectiva la riquesa cultural del país». Tots els concerts del cicle s’emmarquen sota el títol Càntics, per fer «cantar els instruments», va puntualitzar Ribas, segons informa l’ANA.

A més a més dels cinc concerts, es tornaran a programar jornades de portes obertes per conèixer els tres orgues en què els artistes interpretaran els diferents repertoris: el de Sant Esteve, que compleix 25 anys, el de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany i el de la Massana. Cédric Meckler, que a més d’organista és doctor en Medicina i en Neurociències, pronunciarà una conferència sobre els mecanismes cerebrals implicats en el gest musical.

El Festival Internacional Orgue&nd compta de nou amb el patrocini de la Fundació Crèdit Andorrà. L’entrada a totes les activitats és gratuïta però es realitzaran col·lectes benèfiques.

 


El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet