ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Barenboim agita Praga amb 'La meva pàtria'

16/5/2017 |

 

El mestre va obrir el Festival de Primavera dirigint la Filharmònica de Viena en l'emblemàtica obra nacionalista de Bedrich Smetana

Gesta de Daniel Baren­boim. El mestre va inaugurar aquest cap de setmana al capdavant de la Filharmònica de Viena el Festival Primavera de Praga, assumint per primera vegada l’emblemàtica 'La meva pàtria', obra de Bedrich Smetana, pare de la música txeca. Tota una fita, ja que Barenboim, que farà 75 anys al novembre, no s’havia atrevit fins ara a incorporar aquest himne al seu repertori «per respecte» a la figura del seu desaparegut amic i director Rafael Kubelik, impulsor el 1946 d’aquesta mostra internacional i referent en la recreació de la peça.

Els sis poemes simfònics d’aquest col·lecció que recorren la història, les llegendes i els paisatges del país natal de l’autor es programen cada any el 12 de maig, coincidint amb la data de la seva mort el 1884.

LA PREPARACIÓ DEL DIRECTOR

El públic, dempeus, va expressar la seva emoció, en algun cas amb llàgrimes, aclamant el mestre i l’orquestra per la profunditat i el colorit d’una interpretació que va tenir moments de màgia, com el del passatge dedicat al riu Moldava, d’aires wagnerians, i el de l’èpica de Sarka, quan les amazones irrompen per matar els homes. Els autosuficients músics de la filharmònica no van tenir més remei que doblegar-se a la mestria de la lectura que ha fet Barenboim.

 

El públic, dempeus, va expressar la seva emoció, en algun cas amb llàgrimes als ulls, aclamant elmestre i l'orquestra

La gravació d’un documental sobre el procés de preparació del director, amb imatges registrades a la casa de Smetana i davant la tomba de Kubelik, completa aquest apassionant viatge per un món que ha deixat «commogut» Barenboim. «No existeix cap obra que tingui aquesta explosió de sentiment patriòtic. Interpretar-la aquí ha sigut molt emocionant», va manifestar al seu camerino encara exhaust per l’esforç realitzat. «El patriotisme d’aquesta música exalta sense paraules l’admiració i l’orgull de pertinença a un país. Amb aquest sentiment pots dialogar amb els altres però això no passa amb el nacionalisme excloent que domina avui i que és dolent», va afegir.

Krysztof Penderecki dirigirà la Simfònica de la Ràdio Txeca el 2 de juny en la clausura d’un festival que comptarà amb artistes com Diana Damrau, Thomas Engelbrock, Maxim Vengerov, Alexander Lonquich i William Christie. Roman Belor, director de la mostra, ha creat la secció Con acento español, que l’any passat va inaugurar Javier Perianes i que en aquesta edició compta amb la cantaora Rocío Márquez, renovadora del flamenc, amb un programa dedicat a Federico García Lorca. Belor ha anunciat per al 2018 la presència de Jordi Savall amb Jerusalem. 

César López Rossell
El Periòdico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet