ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Joan Magrané, nou president de Joventuts Musicals de Catalunya

19/5/2017 |

 

 

Joan Magrané. © Àngela Figuera (2016)

Joan Magrané. © Àngela Figuera (2016)

El 10 de maig passat el jove compositor Joan Magrané va prendre possessió del càrrec de president de Joventuts Musicals de Catalunya, en substitució de la periodista Mònica Pagès i Santacana després d’esgotar el seu mandat (2013-2017), que ja va suposar un relleu històric i un nou impuls per a l’organització. Magrané lidera a partir d’ara un canvi generacional important a l’entitat, en la qual també prenen part el pianista Marco Mezquida i el crític Aleix Palau.

Joan Magrané i Figuera (Reus, 1988) va ser escollit per unanimitat per l’Assemblea General, que aplega les 40 associacions locals i entitats associades de Joventuts Musicals presents arreu de Catalunya. Magrané encapçalava l’única candidatura que es presentava i en la qual figurava el gruix de l’anterior Junta Directiva i incorporacions importants, com els esmentats Mezquida i Palau.

Ara amb Magrané i abans amb Mònica Pagès (que va rellevar l’històric president Esteve Costajussà) es completa un procés de renovació i rejoveniment profund de l’organització. A més, Magrané serà el primer president que tindrà limitat el seu mandat a un màxim de dos consecutius, tal com es va aprovar el 2016 en una reforma important dels estatuts de Joventuts Musicals de Catalunya. Així, l’entitat cultural vol garantir que els recanvis a la cúpula directiva es produeixin amb regularitat, naturalitat i transparència, tot evitant la perpetuació en els càrrecs més destacats. Entre els reptes que el nou president assenyala com a prioritaris, destaca la consolidació dels projectes principals existents, com la Xarxa de Músiques a Catalunya i l’Ethno Catalonia, el foment dels intercanvis internacionals dels joves intèrprets catalans per mitjà de la xarxa internacional de Jeunesses Musicales i l’aposta per la nova creació.

El compositor Joan Magrané és guanyador, entre d’altres, del Premi Reina Sofia de Composició Musical (2013). L’any 2016 ha estat Lauréat de l’Académie de France residint a la Villa Medici a Roma. Magrané va iniciar la seva formació musical sota la tutela de Ramon Humet. Posteriorment va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Agustí Charles, a la Kunst Universität de Graz amb Beat Furrer i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París amb Stefano Gervasoni. Mauricio Sotelo i Jesús Torres han influït en el seu desenvolupament artístic, i ha rebut classes magistrals dels compositors Pierre Boulez, Peter Eötvös, George Benjamin, Salvatore Sciarrino, Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, José María Sánchez-Verdú, Hèctor Parra, Pedro Alcalde i Alberto Posadas.

Les seves obres han estat interpretades arreu d’Europa per orquestres, conjunts instrumentals i solistes de prestigi reconegut internacionalment. El 2014 va estrenar Dido & Aeneas Reloaded al Teatre Lliure, una òpera de cambra escrita a vuit mans, juntament amb Xavier Bonfill, Raquel García-Tomás i Octavi Rumbau. També amb Raquel García-Tomás ha escrit l’òpera disPLACE, amb llibret d’Helena Tornero, que va ser estrenada a Viena el 2015. Algunes de les seves obres estan editades per Éditions Durand. La temporada 2015-16 va ser el primer compositor resident de la Xarxa de Músiques a Catalunya de Joventuts Musicals de Catalunya.

Per la seva banda, Joventuts Musicals de Catalunya celebra aquesta temporada 2016-17 el 30è aniversari de la seva creació i, des del 1995, té com un dels principals projectes la Xarxa de Músiques a Catalunya, un circuit de concerts en el qual es presenta una selecció de les millors propostes musicals de joves intèrprets produïdes al nostre país. Aquestes propostes giren per tot Catalunya gràcies a la xarxa d’entitats locals de Joventuts Musicals que les contracten. Les 40 entitats locals de Joventuts Musicals constituïdes legalment i presents a tot el territori fan de la Xarxa de Músiques l’únic circuit musical estable de Catalunya. Joventuts Musicals de Catalunya és una federació territorial independent adscrita a la Confederación de Juventudes Musicales de España, però amb entitat legal i projecte propis i diferenciats. Forma part, per tant, del moviment internacional de Jeunesses Musicales, qualificat per la Unesco com el “moviment cultural juvenil més important del món”.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet