ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Simfònica Camera Musicae consolida el seu creixement amb vuit concerts a Tarragona

28/6/2017 |

 

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae consolida el seu creixement amb vuit concerts al Teatre Tarragona que s’obren amb el debut a la ciutat de la soprano basca Ainhoa Arteta

  • Amb més de cinquanta concerts anuals i una plantilla de músics estable que combina joventut i experiència sumat un treball rigorós de fons, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae consolida el seu rol com a vertebradora del talent jove format al nostre país
  • Arteta i la també soprano Sara Blanch, la pianista Alice Sara Ott, el mandolinista Avi Avital, la violinista Sayaka Shoji, l’oboè d’Albrecht Mayer i els directors Salvador Mas i Edmon Colomer, noms propis de la temporada
  • L’Ajuntament de Tarragona, Joventuts Musicals i la pròpia orquestra, liderada per Tomàs Grau, repeteixen en tant que coproductors de la temporada simfònica

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) de Tarragona ha presentat aquest dimarts, 27 de juny, a un quart de tres de la tarda i en el marc d’un dinar – roda de premsa la seva cinquena temporada de concerts simfònics al Teatre Tarragona. Hi ha assistit el conseller de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, el president de Joventuts Musicals de Tarragona, Josep Maria Rota, i el director artístic i titular de l’Orquestra, Tomàs Grau, els quals han valorat molt positivament els resultats de la primera Temporada simfònica produïda en comú (la 2016-2017, que acaba de finalitzar) i han presentat el concert de caràcter extraordinari que significarà el debut a Tarragona de la soprano basca Ainhoa Arteta. Serà el proper 30 de setembre de 2017, a les nou del vespre, al Teatre Tarragona, a manera d’inici d’una temporada de concerts que continua creixent –dels sis actuals es passa a vuit-, amb la voluntat ‘de continuar sumant públic i construint un vincle amb la ciutat prou potent com perquè els tarragonins i tarragonines se sentin seva una orquestra que porta el nom de la ciutat arreu’, assegura Grau.
 
La cinquena temporada consecutiva de concerts simfònics al Teatre Tarragona significa per a la formació que dirigeix Tomàs Grau un pas de gegant en la consolidació d’un model singular que aposta per l’estabilitat en l’elecció dels músics (el nombre de músics participants varia segons els programes però manté sempre la mateixa plantilla per assegurar un bon treball de fons del conjunt), així com per la invitació a artistes de gran relleu nacional i internacional. En aquest sentit, la reconeguda soprano basca Ainhoa Arteta obrirà la temporada de l’OCM a Tarragona el dissabte 30 de setembre de 2017 amb un concert que inclourà la interpretació dels Vier letzte Lieder (Quatre últimes cançons) de Richard Strauss, sota la direcció de Tomàs Grau. El concert es completarà, a la segona part, amb la interpretació per part de l’Orquestra de la Simfonia núm. 2, op. 61 de Robert Schumann.
 
Aquest concert, de caràcter extraordinari i no inclòs en els Packs Simfònics ni en el bescanvi de Joventuts Musicals de Tarragona, té un preu únic de 35€ (entrada general) i un preu especial de 28€ per als socis de Joventuts Musicals de Tarragona i per als abonats a la temporada dels teatres de la ciutat. Igualment els majors de 65 anys poden accedir a les entrades a un preu de 30€ i els menors de 25 anys, a 20€. Les entrades per al concert d’Ainhoa Arteta i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae es posaran a la venda el proper 12 de juliol, a les 12 h.
 
En paraules del conseller Josep Maria Prats, ‘hem consolidat el públic, l’hem fidelitzat gràcies a un projecte de qualitat i de continuïtat’. Prats ha destacat que gràcies a la temporada simfònica de l’Orquestra ‘figures internacionals que normalment no podem tenir a Tarragona toquen a la ciutat, en molts casos per primera vegada’. Igualment el conseller ha apuntat que el model de col·laboració establert a tres bandes amb l’Orquestra i amb Joventuts Musicals de Tarragona ha estat de ‘creixement sostingut’ passant dels 4 concerts de la temporada passada als 6 actuals i als 8 de la temporada 2017-2018 que avui s’ha presentat. ‘Hem aconseguit estabilitzar un projecte engrescador’, ha conclòs.
 
Per la seva banda, Josep Maria Rota, president de Joventuts Musicals de Tarragona ha compartit que l’entitat ‘ha augmentat el nombre de socis d’ençà que hem incorporat la temporada de música simfònica en els nostres abonaments’. Rota ha apuntat igualment que, sense deixar de banda l’aposta de l’entitat pels petits formats i el suport a joves intèrprets, per als ‘melòmans de Joventuts Musicals és un gran atractiu tenir una temporada d’aquesta qualitat a Tarragona’.
 
Al concert d’Arteta, i ja dins la temporada de l’Orquestra, seguirà l’actuació de la pianista germanojaponesa Alice Sara Ott, el dissabte 28 d’octubre, amb un programa de gran espectacularitat que inclou les cèlebres Totentanz (Danses de la mort) de Liszt, així com l’obra Scheherezade del compositor Rimski-Kórsakov.
 
La tercera producció de l’Orquestra a Tarragona serà en format cambrístic, un programa barroc amb el mandolinista Avi Avital (acompanyant habitual de figures com Juan Diego Flórez) com a convidat. Aquest programa, 100 x 100 Vivaldi, comptarà amb el concertino de l’Orquestra, Joel Bardolet, com a director. Serà el 25 de novembre, novament a les nou del vespre. El quart concert de la temporada preludia la festes de Nadal i coincidirà amb l’estrena mundial del darrer episodi de la saga Star Wars (el capítol VIII): el programa amb música de John Williams –una coproducció amb el Palau de la Música Catalana- arribarà al Teatre Tarragona el dissabte 16 de desembre, a les nou del vespre, novament sota la direcció de Tomàs Grau.
 
La cinquena producció de la temporada 2017-2018, programada el 3 de febrer de 2018, significarà l’inici de la residència de Salvador Mas com a nou principal director convidat de l’OCM, agafant el relleu del també català Jordi Mora. Mas treballarà diversos programes amb l’Orquestra al llarg de tres temporades. En aquesta ocasió, el músic barceloní dirigirà l’artista resident de l’Orquestra, el violoncel·lista Lluís Claret, en el Concert per a violoncel i orquestra núm. 1, op. 107 de Xostakóvitx. A la segona part, una obra per a la qual no calen presentacions: la Simfonia Heroica de Beethoven, en un any ‘clarament marcat per les obres d’aquest compositor’, tal i com apunta Tomàs Grau.
 
Només dues setmanes després, el 17 de febrer, arribarà l’energètica violinista Sayaka Shoji per interpretar, sota la direcció de Tomàs Grau, el Concert per a violí i orquestra, op. 61 de Beethoven. Shoji, guanyadora del prestigiós Concurs Paganini, és actualment la violinista amb major fama al Japó després de Midori Gotō. A la segona part, s’escoltarà la Simfonia núm. 6, Patètica de Txaikovski, per tancar el cicle d’aquest compositor que Grau ha programat els últims tres anys. Serà la sisena producció d’enguany.
 
A tocar de Sant Jordi, el divendres 20 d’abril, la soprano nascuda a Darmós (Tarragona), Sara Blanch, serà la convidada de l’Orquestra en un programa dirigit per Edmon Colomer. Les àries de Mozart seran el fil conductor d’una primera part que desembocarà en la interpretació de la Simfonia núm. 2, op. 36 de Beethoven. La temporada de l’Orquestra a Tarragona inclourà encara un darrer concert (vuitena producció) el dissabte 12 de maig, amb el solista d’oboè de la Filharmònica de Berlín, Albrecht Mayer, el qual interpretarà ‘una obra que fa anys que volia programar, el Concert per a oboè i orquestra de Vaughan Williams, que en la versió de Mayer resulta especialment suggerent’, assegura Grau. El concert es completarà amb la Serenata per a cordes d’Elgar i la Simfonia núm. 7 de Beethoven. 
 
La temporada 2017-2018 té per al director artístic i titular de l’Orquestra un triple objectiu: ‘tocar algunes de les obres de referència del repertori universal de tots els temps, fer-ho al costat d’artistes de gran prestigi internacional i divulgar el so i manera de fer d’una orquestra de pols jove, professional i capaç d’impregnar les seves interpretacions amb un caràcter únic’. Tots els programes interpretats a Tarragona es repetiran al Palau de la Música Catalana (on l’Orquestra desplega la seva sisena temporada de concerts de producció pròpia) i bona part d’ells rodaran per Catalunya.


Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet