ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Montserrat rep una carta autògrafa de Richard Wagner

13/7/2017 |

 

El compositor es dirigeix al director del diari 'El Periódico Ilustrado Español' i fa referència al protagonista de la seva òpera Lohengrin

La Biblioteca del Monestir de Montserrat ha rebut una carta autògrafa del compositor Richard Wagner (Leipzig, 1813-Venècia, 1883). Datada el 1881, està escrita en tinta blava sobre paper i redactada en francès. A la missiva, Wagner es dirigeix al director del diari El Periódico Ilustrado Español i fa referència al cavaller del cigne, el protagonista de la seva òpera Lohengrin. El compositor també hi parla de “la fusió entre l’art de la vida real i el sentiment religiós”.

La carta va ser adquirida en una subhasta en memòria dels pioners protowagnerians catalans Marsillach, Letamendi i Pena, que van introduir la wagnerofília a Catalunya a mitjans del segle XIX. Segons l’informe de la casa de subhastes, era propietat de Joaquim Marsillach (Barcelona, 1859-Caldes d’Estrac, 1883), crític musical i amic del compositor. De fet, Marsillach va ser un dels artífexs de la propagació de la música de Wagner a Catalunya i va fundar el 1870 la Societat Wagner.

Marsillach va morir el mateix any que Wagner, sense descendència. Va deixar la carta i altres béns a la seva assistenta, que la va entregar a l’arquitecte Cèsar Martinell (Valls, 1888-Barcelona, 1973). Aquest la va regalar a un col·leccionista de Barcelona, que en va ser l’últim propietari. Ara es conservarà a la secció de manuscrits de la Biblioteca del Monestir de Montserrat, on hi ha alguns dels documents més antics d’Europa. A banda d’aquesta carta, a Catalunya n’hi ha constància de dues més de Wagner: una es troba a l’Institut del Teatre de Barcelona i l’altra a la Biblioteca de Catalunya.

N. J.
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet