ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Victoria de los Ángeles torna a casa

17/7/2017 |

 


Life-Victoria-imatge

La Fundació Victoria de los Ángeles presenta el 5è Lied Festival LIFE Victoria.

En un emotiu acte que va tenir lloc ahir a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, la Fundació Victoria de los Ángeles va presentar la seva nova seu, coincidint amb el desè aniversari de la seva creació, i també la cinquena edició del Lied Festival LIFE Victoria, que tindrà lloc entre el 15 de setembre i el 30 de novembre, amb un total d’onze concerts i activitats complementàries, com ara conferències, masterclasses i els Tast de Lied a la botiga de Jorquera Pianos.

Presentació de la nova seu de la Fundació Victoria de los Ángeles i de la cinquena edició del Lied Festival LIFE Victoria a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, amb l'actuació de Mercedes Gancedo. © www.facebook.com/LIFEVictoria

Presentació de la nova seu de la Fundació Victoria de los Ángeles i de la cinquena edició del Lied Festival LIFE Victoria a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, amb l’actuació de Mercedes Gancedo. © www.facebook.com/LIFEVictoria

Després d’un vídeo ben eloqüent, en què la pròpia Victoria de los Ángeles explicava com va ser la seva infància als passadissos de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, d’on el seu pare era bidell, Helena Mora, la presidenta de la fundació que porta el nom de la insigne soprano catalana, va explicar les motivacions sentimentals que té poder traslladar la seu de la dita fundació a Barcelona. No obstant això, la mateixa Victoria de los Ángeles va manifestar el sentiment d’haver viscut un conte de fades quan la van reconèixer amb el títol de doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona, en un acte esdevingut fa trenta anys al Paranimf d’aquesta universitat. Un conte de fades que va tenir com a protagonista la filla d’un bidell de la Universitat natural de Fuengirola, que va créixer i començar a estimar la música als passadissos i jardins del recinte neogòtic i que va deixar als 25 anys convertida ja en una dona i cantant prometedora. Per això, el fet que la fundació que porta el nom de la il·lustre cantant, una de les millors ambaixadores de la música catalana arreu del món, tingui per fi la seu al lloc on va néixer el mite suposa, en paraules de la presidenta d’aquesta fundació, estar “al millor lloc imaginable, a casa seva”.

Iréne Theorin

Iréne Theorin

Al mateix acte, Marc Busquets, coordinador artístic del Lied Festival LIFE Victoria, va presentar la programació de la cinquena edició, que ha crescut en dimensions i en projecte. Al cartell d’enguany brillen els noms d’algunes veus internacionals, com la soprano sueca Iréne Theorin, que oferirà un recital en benefici de la Fundació al Paranimf de la Universitat de Barcelona, l’espai històric on va tenir lloc el nomenament de doctora honoris causa pels mèrits de la seva carrera a Victoria de los Ángeles. També hi és presència destacada la soprano anglesa Kate Royal, que reproduirà el programa que Victoria de los Ángeles interpretà en el seu debut al Carnegie Hall de Nova York el 24 d’octubre de 1950, presentada com “la nova soprano de la Metropolitan Opera” i amb el qual penjà el cartell de sold out durant tres recitals la temporada 1951-52.

Elena Copons

Elena Copons

La soprano catalana Elena Copons inaugurarà aquesta edició el 15 de setembre a Sant Pau Recinte Modernista amb un programa de lied alemany, acompanyada per Sholto Kynoch, director de l’Oxford Lieder Festival i a qui enguany el LIFE Victoria ha convidat a oferir unes masterclasses d’interpretació liederística. El pianista serà també l’acompanyant en el concert del prometedor baríton Benjamin Appl, que actuarà el 27 de novembre amb un programa al voltant de la Heimat (Pàtria), que és el nom que porta el seu recent disc publicat per Sony Classical. La mezzosoprano Ketevan Kemoklidze, acompanyada per Marco Evangelisti, acostarà al públic el repertori eslau amb cançons russes i georgianes poc freqüents, en un concert a la Capella de Santa Àgata (plaça del Rei) el 5 d’octubre. Miren Urbieta-Vega i Rubén Fernández Aguirre retran homenatge a la cançó basca, amb la col·laboració de l’actor Jordi Bosch com a recitador, en un concert novament a la Capella de Santa Àgata el 20 d’octubre. El tenor David Alegret i el pianista Albert Guinovart oferiran un magnífic programa amb repertori de cançó catalana, amb Eduard Toldrà com a referent i unes peces del mateix Albert Guinovart, a més dels magnífics Sonets de Petrarca de Franz Liszt i els Set sonets de Michelangelo de Benjamin Britten.

Mireia Tarragó

Mireia Tarragó

L’apartat jove del LIFE presenta com a novetat la continuïtat de les carreres dels talents presentats en el marc del Festival com a planter. Així, els teloners de l’any passat –Mireia Tarragó i Eric Ledesma, Ulrike Haller i Irune Liberal, Mercedes Gancedo i Beatriz González Miralles– oferiran en aquesta edició un recital en solitari a la Galeria Carles Taché. Els participants en el Tast de Lied de l’any passat seran els teloners d’aquest any al LIFE New Artists: les sopranos Irene Mas, Anna Niebla, Guillermina Gallardo, Elena Mateo, Susanna Puig, Natalia Labourdette, la mezzo Helena Ressurreiçao, i els pianistes Neus Garcia Puigdollers, Eric Ledesma i Carmen Santamaría, Estitxu Sistiaga, Guillem Martí i Ian Lleonart.

Més informació a www.lifevictoria.com.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet