ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una cantata contra l'homofòbia

14/9/2017 |

 

Els cors de l'Orfeó Català estrenen al Palau de la Música l'obra 'Considering Mathew Shepard'

Craig Hella Johnson va compondre l'obra 'Considering Matthew Shepard' com un homenatge a un estudiant de la Universitat de Wyoming que l'any 1998 va ser segrestat, torturat, lligat a una tanca i abandonat fins a morir. I tot per la seva condició sexual: per ser homosexual. "Aquest delicte d'odi va enfrontar la societat nord-americana", recorda Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau de la Música, on el dia 21 d'octubre hi haurà l'estrena europea de l'obra de Craig Hella Johnson, "una peça magnífica, atractiva i molt dinàmica musicalment", segons el director artístic dels cors de l'Orfeó Català, Simon Halsey.

El judici als assassins, que van ser condemnats però no per delicte d'odi, va generar un moviment de protesta per canviar la llei, però fins al 2009, durant el mandat d'Obama, no es va aconseguir una legislació sobre delictes d'odi que inclogués els crims homòfobs.

L'any 2016, Craig Hella Johnson va enllestir 'Considering Matthew Shepard', una obra de "força envergadura coral", tal com explica Halsey. A més de l'Orfeó Català, el Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó, en l'estrena al Palau també hi participaran solistes com ara la soprano Marta Mathéu, la mezzosoprano Marina Rodríguez Cusí, el baríton Joan Martín-Royo, la cantant de blues Big Mama Montse, Manu Guix i Els Amics de les Arts.

Halsey considera que interpretar 'Considering Matthew Shepard' és "un repte musical" també per la varietat estilística de l'obra. Com diu García de Gomar, "l'estructura i l'espiritualitat és similar a les de les 'Passions' de Bach", però també inclou elements de gospel, blues, country i cant gregorià. Encara hi ha un altre aspecte que farà més especial el concert: una posada en escena de David Selvas i Norbert Martínez (de La Brutal) amb videoprojeccions i la intervenció en directe de l'artista visual David Espinosa, que amb les seves miniatures d'escala 1/87 "ajudarà a explicar la història del Matthew", diu David Selvas.

Per a García de Gomar, programar 'Considering Matthew Shepard' també és una manera de "dignificar un col·lectiu". Com recorda el director artístic adjunt del Palau de la Música, l'estrena europea de l'obra de Craig Hella Johnson té un afegit simbòlic, perquè enguany fa 40 anys de la primera manifestació LGTB a Barcelona, i a l'octubre en farà 26 de l'assassinat de la transsexual Sònia Rescalvo  al Parc de la Ciutadella, "una mort amb paral·lelismes amb la història del Matthew".

Xavier Cervantes
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet