ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

XIX Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2017

22/9/2017 |

 

Diàlegs musicals amb l’orgue com a protagonista

Orgue de la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp

El diumenge 24 de setembre l’organista basc José Santos de la Iglesia actuarà a la basílica de Tremp.

El 3 de setembre passat va començar la 19a edició del Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2017, cita musical de referència en el panorama musical de les terres lleidatanes, de Catalunya i de la resta de l’Estat. Organitzat per l’Associació Amics de l’Orgue de les Comarques de Lleida des del 1999 i amb direcció artística de l’organista Miquel González, el Festival reuneix enguany organistes i intèrprets de renom, els quals oferiran un ampli ventall musical amb l’orgue de protagonista.

Aquesta edició consta de quinze concerts, que tindran lloc a les poblacions de les Borges Blanques, Cervera, Lleida, Os de Balaguer-les Avellanes, la Pobla de Segur, Puigcerdà, Queralbs-Santuari de Núria, la Seu d’Urgell, Talarn, Tàrrega, Torres de Segre, Tremp, Verdú i Vielha e Mijaran, fins al 28 de desembre de 2017. La primera actuació va tenir lloc el 3 de setembre amb Jordi Vergés, organista de la catedral de Tarragona, al santuari de Núria.

La propera actuació amb orgue sol serà diumenge que ve, 24 de setembre, amb l’organista basc José Santos de la Iglesia, a la basílica de Tremp. Seguiran els concerts de l’alemany Eberhard Lauer, organista de la catedral catòlica d’Hamburg, el 20 d’octubre a la parròquia de Sant Llorenç de Lleida (amb un programa íntegrament dedicat a Bach i Buxtehude) i de Miquel González, professor d’orgue del Conservatori Municipal de Lleida, a la Pobla de Segur el 22 d’octubre.

Pel que fa a la música vocal i de cambra, la Capella de Música de la Basílica del Pi de Barcelona, dirigida per Josep Martí i amb Joan Cabó a l’orgue, va oferir el 10 de setembre (parròquia de Santa Maria de Verdú) un concert dedicat a la commemoració del 500è aniversari del naixement del compositor català Pere Alberch Vila (1517-1582). Aquest mateix concert es repetirà el proper 8 d’octubre al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Per la seva banda, el convent de Sant Agustí de Cervera va acollir un recital de trompeta i orgue a càrrec dels professors del Conservatori Professional d’Ourense Rubén Freire i Marisol Mendive el 17 de setembre.

Dues sessions fusionaran literatura i música. Es traca de la lectura de la llegenda de Maese Pérez el organista (1861) de Gustavo Adolfo Bécquer, a càrrec de la rapsoda Anna Maluquer, que estarà acompanyada per l’organista aragonès Jesús Gonzalo, a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega el 29 d’octubre, i amb l’organista valencià Arturo Barba a Santa Maria de Puigcerdà el 8 de desembre.

Els recitals amb solistes vocals i orgue comptaran aquest any amb la soprano tarragonina Maria Altadill, acompanyada a l’orgue per Miquel González, a les esglésies de Talarn (11 de novembre) i de Sant Llorenç de Lleida (15 de desembre). Per la seva banda, el baríton Joan Garcia-Gomà, guardonat en el 8è Concurs Internacional de Cant Germans Pla-Ciutat de Balaguer, oferirà un programa dedicat als compositors Mendelsshon, Händel, Civil, Muset i Miserachs, acompanyat per l’organista Pau Riuró, a les parròquies de les Borges Blanques (12 de novembre) i Torres de Segre (12 de novembre). Finalment, la soprano Raquel G. Albarrán i l’organista Felipe López actuaran a l’església de Sant Miquel de Vielha e Mijaran el 28 de desembre, amb el seu bellíssim instrument construït l’any 1778.

El Festival també acollirà l’actuació de Cornucòpia, un duet innovador format per Jordi Mestres a la gralla i Jonatan Carbó, professor d’orgue del Conservatori Professional d’Igualada. El duo oferirà un repertori íntegrament amb obres de compositors catalans a la catedral de la Seu d’Urgell el 9 de desembre.

El Festival compta amb el suport de la Regidoria de Cultura dels ajuntaments participants, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida, del Departament de Cultura i d’altres entitats del territori. Tots els concerts són d’entrada lliure. Més informació en aquest enllaç.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet