ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La masia de l'òpera

17/1/2018 |

 

Què fa que un cantant triomfi a l’òpera? Hi ha alguna recepta que puguin seguir els joves que aspirin a debutar al Liceu? No hi ha cap fòrmula màgica, sosté Christina Scheppelmann, la directora del teatre. No hi ha tampoc un ordre de coses que pugui fer un jove per consolidar una carrera com a cantant. Una estrella pot sorgir del lloc menys sospitós, i també passa sovint que joves formats en els ambients més propicis es queden a mig camí.


—Un participant al Concurs Tenir Viñas d’enguany | © A Bofill

El Concurs Internacional Tenor Viñas és un dels filtres que permet detectar talent verge, descobrir artistes que no han entrat encara als grans circuits. El reconegut tenir nord-americà Neil Schicoff, que forma part del jurat d’aquest concurs, explica que els criteris del judici són diversos. S’hi valora el timbre de veu del cantant, el missatge que transmet, l’expressivitat i sobretot que tingui una personalitat més enllà de les seves qualitats tècniques.

L’exemple del tenor Francesc Viñas (Moià 1863-Barcelona 1933) és paradigmàtic en aquest sentit. Fill d’una família humil, Viñas va començar fent de pastor en una masia abans d’anar a treballar a Barcelona d’aprenent en una cereria d’uns parents. Va entrar al Liceu per portar les làmpares i allà va descobrir que tenia un do de veu.

La directora artística del Gran Teatre del Liceu, Christina Scheppelmann, considera que el Concurs Internacional Tenor Viñas es pot convertir en la porta d’entrada de nous talents del cant al Liceu, que hauria de tenir la seva pròpia incubadora. Jugant amb una analogia futbolística, la directora ha aventurat que seria bonic batejar aquest nou espai formatiu amb el nom de Masia de l’òpera.

La 55 edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas se celebra aquests dies, entre el 10 al 21 de gener amb la novetat de la incorporació del Liceu a la Fundació Privada Francesc Viñas. Juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars, el Liceu pren una posició destacada en l’organització del certamen amb la intenció de dotar-lo d’un abast més internacional i de promoure el talent jove i les noves generacions de la lírica. Es tracta d’un primer pas per a la creació d’aquest programa de joves (la Masia del Liceu) que el Teatre prepara en el marc del Concurs i de la mà de la resta d’entitats involucrades.

Enguany, el Concurs compta amb la participació de 515 cantants de 60 països. Els artistes han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco, Moscou i Madrid. Dels 511 participants, 219 són sopranos, 56 mezzosopranos, 2 contralts, 111 tenors, 15 contratenors, 76 barítons, 19 baixos i 17 baix-barítons. Dels 60 països participants en destaquen Corea, amb 165 cantants, i Rússia, amb 38 artistes, seguits dels 37 procedents de la Xina. Espanya és el quart país i aporta un total de 31 artistes, dels quals 11 són catalans.

Un jurat internacional presidit per la directora artística del Liceu Christina Scheppelmann serà l’encarregat d’escollir els premiats entre tots els finalistes. Els membres del jurat formen part dels principals teatres d’òpera del món com el Teatre Bolshoi de Rússia, el Teatro alla Scala de Milà, el Metropolitan Opera House de Nova York o l’Opéra National de París entre d’altres. El jurat de la 55 edició està format per; Jonathan Friend (Regne Unit) administrador artístic del Metropolitan Opera House de Nova York; Alessandro Galoppini (Itàlia), director del Departament Artístic del Teatro Regio Torino; els austríacs Toni Gradsack, director de càsting del Teatro alla Scala de Milà i Tobias Hasan, responsable del Departament Artístic de la Staatsoper im Schillertheater de Berlín; Peter Mario Katona (Alemanya), director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real, Madrid i Joan Pons destacat baríton que ha passat pels principals teatres d’òpera del món; Neil Shicoff (Estats Units), tenor reconegut internacionalment; Ilias Tzempetonidis (Grècia), director de càsting de l’Opéra National de París; Dimitry Vdovin (Rússia), director artístic del Young Artist Program del Teatre Bolshoi de Rússia, Moscou i per acabar també formen part del Jurat: José Luis Basso (Argentina), director del Cor de l’Opéra National de París i Daniele Borniquez (Itàlia) representant del Teatro alla Scala de Milà.

El Liceu emetrà per primer cop en directe i en streaming la Prova Final i el Concurs dels guanyadors dels dies 19 i 21 de gener respectivament, i es podrà veure al mateix web del Liceu.

55 anys d’història
Des de l’any 1963 en què el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs en memòria del cèlebre tenor català Francisco Viñas, el certamen ha assolit un gran prestigi internacional amb el suport dels teatres d’òpera més importants del món. El Concurs des dels seus inicis ha comptat amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu. A partir del 2008 es van incorporar els següents teatres: Teatro Real de Madrid, Opéra National de París, Royal Opera House Covent Garden de Londres, Teatro alla Scala de Milà i el Metropolitan Opera House de Nova York. Més endavant, al 2012 es suma la col·laboració de les Òperes de Los Angeles i San Francisco, i al 2013 la col·laboració de les Òperes de Berlín i Beijing. Aquesta col·laboració consisteix en què les direccions artístiques d’aquests teatres porten a terme, cada mes de novembre, audicions preliminars pel Concurs, apropant-lo al lloc de residència dels cantants i garantint als seleccionats l’accés directe a la Fase Final de la competició que tindrà lloc aquest divendres 19 de gener al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.


—Una de les audicions del Concurs Tenor Viñas d’enguany | © A Bofill

Durant aquests 55 anys s’han inscrit més de 10.000 cantants des de la primera edició, provinents d’un total de més de 100 països. El Concurs s’ha situat com un dels més rellevants a nivell internacional i ha donat a conèixer grans veus de l’òpera com Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Anna Riera, Helga Müller, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Marina Bolgan, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Mariola Cantarero, Elena de la Merced, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodina, Lado Ataneli, etc. 

Bernat Puigtobella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet