ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra inaugura amb l'actriu Aina Clotet la temporada 2018 al Petit

19/1/2018 |

 

L’ONCA, que celebra enguany el seu 25è aniversari, presenta quatre programes en aquesta 14a temporada de concerts al Palau de la Música Catalana.

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) iniciarà avui dijous, 18 de gener (Petit Palau, 20 h), la catorzena temporada del seu cicle estable de concerts ONCA al Palau. L’ONCA, que dirigeix Gerard Claret i que enguany celebra el 25è aniversari, oferirà quatre concerts al Petit Palau, amb una programació atractiva i variada, adreçada a tots els públics.

El primer concert, titulat “Integral Simfonies Mendelsshon II”, comptarà amb la narració de l’actriu catalana Aina Clotet, sota la direcció escènica de Joan Hernández. Clotet posarà veu a Fanny Mendelssohn, germana del gran compositor i una de les dones més destacades de la història de la música, mitjançant quatre textos seleccionats pel mateix Hernández: un del pare de Fanny Mendelssohn, una reflexió de la mateixa Fanny, un escrit de Jean-Jacques Rousseau sobre la realitat de l’època i la dualitat dona-artista, i unes declaracions del seu germà Felix. Aquestes narracions introduiran cada una de les diferents peces del compositor alemany: les Simfonies núm. 4, 6, 12 i 8, que seran interpretades per l’ONCA, sota la direcció musical de Gerard Claret.

Al segon concert (22/02/2018), la formació andorrana comptarà amb el solista de clarinet i director convidat Joan Enric Lluna. Conjuntament interpretaran les Variacions sobre un tema de Danzi d’Spohr, la Serenata de Bruch i les obres d’Albert Guinovart –compositor convidat del Palau de la Música Catalana aquesta temporada– Fantasía sobre ‘Goyescas’ i Serenata Amadeus.

La tercera cita del cicle (22/03/2018) presentarà el format ONCA Bàsic, amb el programa Cordes a l’aire, estrenat el 2015. Un quartet de l’ONCA (Pere Bardagí i Sergi Claret, violins; Joan Fèlix, viola; Sylvie Reverdy, violoncel) acompanyarà el duo d’Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach (veu i guitarra) en el seu univers intimista, que se situa entre la cançó melòdica, el bolero i el pop, amb versions d’estils molts diversos i cançons pròpies.

El cicle es clourà el dijous 12 d’abril amb l’ONCA i el violinista Abel Tomàs, que per segon any consecutiu serà el concertino director convidat. En aquesta ocasió interpretarà Les set últimes paraules de Jesucrist a la Creu de Haydn, amb la participació del poeta Josep Pedrals, que narrarà els seus textos Els set darrers termes del nostre redemptor en la creu, inspirats en l’obra de Haydn.

La temporada ONCA al Palau de la Música Catalana és organitzada conjuntament per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la Fundació ONCA, entitat patrocinada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà. Tots els concerts tindran lloc en dijous al Petit Palau, a les 20.00 h, a un preu únic de 12 euros.

L’ONCA, referent musical del Principat d’Andorra

Recentment, la Fundació ONCA, institució formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, va presentar la nova temporada que ve marcada per la celebració dels 25 anys de la creació de l’orquestra. L’any 1992 es va constituir l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i el 20 de març de 1993, coincidint amb l’aprovació de la Constitució del Principat d’Andorra, es va presentar públicament en format de cambra. Havent-se consolidat durant aquests 25 anys de trajectòria, l’ONCA continua amb l’objectiu principal d’acostar la música al conjunt de la societat i fer-la arribar al màxim de persones i col·lectius possible, essent el referent musical del país.

La 25a temporada de la Fundació ONCA està estructurada en quatre àmbits que, des del Patronat, es consideren fonamentals. Un és la mateixa ONCA, que presenta enguany noves produccions de qualitat. L’altre és la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (JONCA), amb tres cites anuals, en dues de les quals participaran els estudiants de les escoles de música del país. També es treballarà amb el format Jonca Bàsic, que presentarà la quarta edició. També, el Projecte educatiu, que dissenya un nou format atractiu que permeti formar les noves generacions i, a la vegada, donar a conèixer la música als infants i a les seves famílies. I, finalment, el Projecte social, amb noves activitats del programa socioeducatiu “Música i creativitat” iniciat el 2015, amb l’ànim de fer arribar l’art i la música a tothom, d’innovar i de fer accessible la participació musical a tota la població.

Per celebrar els 25 anys de la Fundació ONCA, s’ha dissenyat una coproducció amb la GIOrquestra que, per primera vegada, col·laborarà amb la formació andorrana. Sota la direcció de Salvador Brotons, i amb la participació dels dos solistes andorrans Lluís i Gerard Claret, coincidint amb el seu 50è aniversari de carrera professional, es farà l’estrena del Doble concert per a violí, violoncel i orquestra de Brotons, encàrrec fet expressament per a l’ocasió. Coincidint amb el 25è aniversari de la Constitució del Principat d’Andorra, el Consell General col·laborarà amb el concert i l’inclourà en els actes de celebració d’aquesta efemèride. L’obra tindrà com a fil conductor La marxa del Consell de Mossèn Enric Marfany. El concert tindrà lloc a l’Auditori Nacional d’Andorra, en el marc del Concert de la Constitució (13/03). La producció es presentarà a Perpinyà el 26 de maig i, més endavant, en terres gironines.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet