ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

‘Il campanello' de Donizetti inaugura la IV temporada d'Òpera a Sarrià

26/1/2018 |

 

La IV temporada d’Òpera de Cambra de Barcelona, organitzada pels Amics de l’Òpera de Sarrià, comença aquest cap de setmana amb dues funcions –dissabte, 27 de gener, a les 20 h, i diumenge 28, a les 18 h– d’Il campanello de Gaetano Donizetti.

Creada amb l’objectiu de difondre l’òpera i donar suport als joves estudiants de cant en el difícil camí de formació, l’any 2011 es va crear l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià, que en col·laboració amb el Teatre de Sarrià van decidir crear una temporada estable d’òpera de cambra aprofitant el marc ideal que ofereix el petit teatre del barri. Inaugurat el 1905, el Teatre de Sarrià és un teatre centenari alla italiana, en forma de ferradura, i capacitat per a 350 butaques. El gestiona l’Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, entitat que data del 1896 i que és membre fundadora d’Amics de l’Òpera de Sarrià. El teatre va viure una restauració global fa uns anys gràcies a les aportacions de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i també les aportacions de socis, molts veïns de Sarrià, comerços i altres entitats culturals i socials.

Des d’aleshores s’hi pot celebrar una temporada d’òpera de cambra que, enguany, arriba a la quarta edició amb tres títols de petit format d’estil belcantista. Amb l’objectiu de trencar molts prejudicis que envolten el món de l’òpera i seguir en la línia de fer-la accessible a tothom programant òpera de proximitat: òperes curtes, de qualitat, amb sobretítols en català, en un teatre acollidor i amb preus per a totes les butxaques, l’associació també programa assajos generals oberts al públic i conferències divulgatives a l’entorn dels títols proposats al llarg de la temporada.

El primer títol programat és Il campanello de Donizetti, que es podrà veure en dues representacions: el dissabte, 27 de gener, a les 20 h, i diumenge, 28 de gener, a les 18 h. Els cantants protagonistes seran Raul Baglietto, Pedro Quiralte, Irene Celle, Edda Paredes, Carlos Arturo Gómez, amb direcció d’escena de Raúl Giménez –director artístic de la temporada– i l’acompanyament musical de l’Orquestra i Cor de l’Academia Concertante de Barcelona. Òpera en un acte amb llibret i música de Gaetano Donizetti, l’argument narra les martingales que un amant despitat, Enrico, fa a l’apotecari Don Annibale perquè aquest no aconsegueixi consumar la seva nit de noces amb l’antiga enamorada d’aquell, la seva cosina Serafina.

La temporada seguirà el dissabte 17 de març i el diumenge 18 de març amb L’isola disabitata de Manuel Garcia. La història ja havia inspirat genis com Paisello o Haydn, i el cèlebre tenor andalús (el primer Figaro de Rossini, que ja havia manifestat la vessant de compositor en més d’una ocasió) va estrenar el 1831 aquesta obra per a piano i quatre veus amb llibret de Pietro Metastasio. El repartiment sorgirà d’un opera studio que es realitzarà properament i l’òpera s’interpretarà en la versió original amb acompanyament de piano.

El tercer títol d’aquesta quarta temporada és L’inganno felice de Gioachino Rossini, que comptarà amb les veus ja confirmades de Jorge Abarza i Serena Sainz, recentment premiada a la 55a edició del Concurs de Cant Tenor Viñas. Les representacions tindran lloc dissabte 19 de maig i diumenge 20 de maig de 2018, amb l’acompanyament de l’Orquestra Barcelona Concertante, sota la direcció d’Assunto Nese. L’inganno felice és considerat dins del gènere de la farsa (òpera bufa en format breu), però en l’òpera de Giachino Rossini la comèdia i el drama es barregen amb un talent tan propi i únic com el del compositor italià. L’òpera va ser estrenada el 8 de gener de 1812 al Teatro San Moisè de Venècia i va suposar el seu primer èxit a gran escala. Aquest títol compta amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu.

La temporada d’Amics de l’Òpera de Sarrià es completa amb dos recitals. Dissabte 25 de febrer cantarà Maria Goso i dissabte 22 d’abril serà el torn d’Hélène Waltzer, guanyadora del segon Premi Ajuntament de Sitges, del Concurs de Cant i Música de Cambra Josep Mirabent i Magrans, i el Premi Amics de l’Òpera de Sarrià.

L’equip de la IV temporada d’Òpera de Cambra de Barcelona està format pel seu director artístic, Raúl Giménez, tenor líric argentí d’important trajectòria en la lírica internacional, notable estilista especialitzat en el repertori belcantista i mozartià; Assunto Nese, violinista, pedagog i director musical, director i fundador de la Concertante Barcelona Acadèmia Internacional de Música i de l’associació Amics de l’Òpera de Sarrià; com també Rosa Bassedas, coordinadora, amb més de vint anys d’experiència al Gran Teatre del Liceu, i la col·laboració de Viviana Salisi, pianista repertorista.

Les entrades per a les representacions de la temporada d’òpera tenen un preu entre 18 i 38 euros i es poden comprar directament al Teatre de Sarrià (c/ Pare Miquel de Sarrià, 8. Barcelona) o bé per internet: www.amicsoperasarria.com.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet