ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ferran Cruixent estrena 'Deus ex Machina' amb l'OBC

5/2/2018 |

 

 

El compositor català Ferran Cruixent estrenarà una obra d’encàrrec per primera vegada amb l’OBC els propers dies 9, 10 i 11 de febrer a L’Auditori de Barcelona, sota la direcció del director titular de l’OBC, Kazushi Ono.

 

Deus ex machina per a orquestra és una obra d'un sol moviment i 14 minuts, encàrrec de la Fundación SGAE, AEOS i l’OBC i és el quart episodi de la Tetralogia del Cyborg per a orquestra simfònica (Cyborg, Virtual, Big Data, Deus ex Machina), inspirada en la fascinació del compositor per la dependència humana en la tecnologia, en l'obsessió, però també en la màgia que hi ha en els paisatges de la civilització computeritzada del futur. El terme Deus ex machina va ser encunyat a partir de les convencions de la tragèdia grega, on s'utilitzava una màquina per portar actors que feien el paper de Déus a l'escenari. Aristòtil va ser el primer a utilitzar-lo com un terme per descriure la tècnica com un dispositiu per resoldre la trama de les antigues tragèdies.

Els músics se'ls demana fer servir tècniques especials, com ara el Cyber singing (Ciber cant, que s'utilitza per primera vegada el 2010 a l'obra simfònica Cyborg). El Cyber ​​singing és una veu digital que prové del propi músic, i introdueix una nova possibilitat d'interacció entre el compositor i l'intèrpret, aconseguint una comunicació genuïna entre ells. Els 2 arxius d'àudio mp3 preparats pel compositor són interpretats pels músics des del seu propi telèfon mòbil, un dispositiu comunament utilitzat per a altres finalitats.

 

A més a més d’aquesta obra, el programa també inclou el debut amb l’OBC del pianista Ignasi Cambra al costat de Maria Joao Pires interpretant el Concert per a dos pianos i orquestra núm. 10, KV. 365, en Mi bemoll major de Mozart, així com la Primera de Brahms, simfonia que Kazushi Ono feia temps que tenia especial interès a interpretar amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona.

 

Ferran Cruixent, nascut a Barcelona l’any 1976, és un dels compositors catalans de la seva generació amb més projecció internacional. El seu repertori inclou obres encarregades per nombroses orquestres de prestigi (Detroit Symphony Orchestra, Bayerischer Staatsorchester, Münchner Rundfunkorchester, entre d'altres) i dirigida per directors com Leonard Slatkin, Kazushi Ono, Hannu Lintu o Christoph Poppen, entre d'altres. Ha estat convidat com a compositor en residència i jurat en nombrosos festivals i concursos de composició (Rottweil-Alemanya, China Conservatory Beijing, etc.). Des de 2008 la seva obra la representa l'editorial internacional Sikorski (Hamburg, Alemanya).

 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet