ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Del barroc al hip-hop

15/3/2018 |

 

Camarena, Kaufmann, Domingo i Svetlana Zakharova actuaran en la 32a edició del Festival de Peralada, que estrenarà ‘La flauta màgica’ d’Oriol Broggi

El contratenor Xavier Sabata és l’artista resident i cantarà ‘Rinaldo’, de Händel
L’estrella del Bolxoi, Svetlana Zakharova, ballarà ‘Amore’, un retrat de la seva carrera
Carla Bruni, Serrat i Sílvia Pérez Cruz & Marco Mezquida actuaran al castell
La Messa da Requiem de Verdi obrirà el teló de la 32a edició del Festival Castell de Peralada, que enguany es dedica a la memòria de la recentment desapareguda Carmen Mateu Suqué (Barcelona, 1936-2018), mecenes i directora durant anys de la Fundació Castell de Peralada. “Aquesta era una de les obres que més li arribaven al cor”, va explicar ahir durant la presentació del cartell la seva filla i actual directora de l’entitat, Isabel Suqué. “L’òpera, la música i la dansa són béns preuats que s’han de protegir, tal com va fer la meva mare durant trenta anys, i nosaltres volem continuar el seu compromís i la seva aposta per la cultura, Peralada i l’Empordà”, va afegir.

“Tirar endavant amb el festival és el millor homenatge que li podem fer en aquests moments tan intensos i emotius”, va intervenir Oriol Aguilà, director artístic del festival, que se celebrarà del 5 de juliol al 17 d’agost amb un total de 22 espectacles. “Enguany tindrà un protagonisme especial el barroc, amb la presència del contratenor Xavier Sabata com a artista resident.”

Hi haurà quatre títols operístics, entre els quals dos de música barroca en versió concert, Rinaldo (5 d’agost) i Acis i Galatea (8 d’agost) de Händel. El contratenor català cantarà Rinaldo al costat de Núria Rial, Hillary Summers, Mary-Ellen Nesi, Juan Sancho, Josep-Ramon Oliver, amb la interpretació musical de Vespres d’Arnadí sota la direcció de Dani Espasa. “Hem fet la segona versió de Rinaldo, que no és tan coneguda i en la qual el compositor va jugar amb les tessitures vocals, i si la primera versió era per a un castrato mezzosoprano, en la segona era per a contralt”, va aclarir Sabata. En el cas d’Acis i Galatea, comptarà també amb Vespres d’Arnadí i les veus, entre d’altres, del jove Josep-Ramon Olivé, Roger Padullés i Lucía Martín-Cartón.

Broggi debuta en òpera

L’estrena d’enguany a nivell operístic és La flauta màgica de Mozart (6 i 7 d’agost) amb una posada en escena del director teatral Oriol Broggi, que debuta en la lírica. “L’òpera és molt més complexa i difícil de fer que el teatre, que és relativament senzill, però en el fons no deixa de ser el mateix: explicar una història”, comentava ahir Broggi, que va bromejar confessant que de petit l’havien dut a veure La flauta màgica i s’havia adormit. Josep Pons dirigirà l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu en aquest muntatge que té la veu d’Olga Kulchynska, en Pamina, guanyadora d’un premi Viñas.

Aguilà va destacar el “fantàstic cap de setmana líric” que s’obrirà el 27 de juliol amb un recital de Javier Camarena a l’església del Carme i seguirà el tenor alemany –ara en cartell al Liceu per Andrea Chénier– Jonas Kaufmann el 28 de juliol, amb un recital al castell acompanyat per l’Orquesta Titular del Teatro Real. Plácido Domingo i Ermonela Jaho cantaran Thaïs, de Jules Massenet, en versió concert, el 29 de juliol, i Josep Bros, per la seva banda, celebrarà les noces de plata amb un programa extraordinari especial per a Peralada i rebrà la medalla d’honor del festival (3 d’agost).

El debut de Zakharova

Pel que fa a la dansa, el programa es diversifica per arribar a més públics i per primer cop programen hip-hop amb La Folia (17 d’agost) del coreògraf Mourad Merzouki, que utilitza música barroca en les seves creacions. També vindrà “una de les icones de la història de la dansa” –en paraules d’Aguilà– com és Svetlana Zakharova, que debuta a Peralada amb Amore (13 d’agost) un conjunt de tres coreografies que interpreta al costat d’altres ballarins del Bolxoi: “És el retrat que vol mostrar de la seva trajectòria i que va estrenar el 2016 al teatre Bolxoi.”

Després de 21 anys torna el Ballet du Capitole de Toulouse amb el ballet Giselle (13 de juliol) versió de Kader Belarbi, “la seva versió s’allunya de la fredor i precisió per oferir una Giselle amb més ànima i més emotiva”. D’altra banda, el Festival ha tancat un acord amb la companyia occitana perquè tingui una presència continuada a Peralada.

Per cloure l’apartat de dansa, també es podrà veure la poesia flamenca de María Pagés a Una oda al tiempo, en La nit de l’Alzheimer (20 de juliol). “El nostre espectacle que mobilitza tota la companyia, amb setze ballarins a l’escenari, tracta sobre la idea circular del temps, i com el contemporani és la tradició en moviment”, va argumentar la mateixa Pagés ahir, en la roda de premsa.

Estiu musical

En la programació Estiu musical trobarem noms com Serrat (6 de juliol), que serà la 18a vegada que canta a Peralada, aquest cop amb Mediterraneo da capo; Rufus Wainwright (7 de juliol) en versió piano, guitarra, veu; Carla Bruni (27 de juliol) amb el seu darrer disc; Sílvia Pérez Cruz & Marco Mezquida (9 d’agost), amb un espectacle de nova creació; Santana (11 d’agost) en el marc del Divination Tour, i Kool & The Gang (15 d’agost) en un concert que pretén convertir l’auditori del parc del castell en una autèntica pista de ball.

En el Petit Peralada, adreçat a un públic infantil, trobem una producció ja rodada i que funciona molt bé, el Pere i el llop amb Brodas Bross (14 d’agost), amb la Simfònica del Vallès.

Dos nous escenaris

Dins l’etiqueta Paral·lels s’han programat dos concerts en nous escenaris: la finca Malaveïna, amb Un capvespre a Malaveïna, Viticultura i Jazz, amb l’Ignasi Terraza Trio (12 de juliol), en què es farà un maridatge entre jazz i degustació de grans vins empordanesos, i l’hotel Peralada Wine Spa & Golf, que s’afegirà amb un concert protagonitzat de nou per Xavier Sabata, El Bis, Una Nit de Cabaret, al costat de Rafael Villalobos. “És una reflexió del que li passa a l’intèrpret entre bambolines, perquè normalment el públic veu només una vessant”, va dir Sabata.

Cal no oblidar el concert a la plaça de la Vila, gratuït, la fantàstica Música aquàtica i per als reials focs d’artifici de Händel, amb el conjunt Vespres d’Arnadí (16 d’agost).

La 32a edició del festival té un pressupost de 4,4 milions d’euros.

Nou premi Carmen Mateu
Isabel Suqué va anunciar ahir que convocaran un nou premi que tindrà el nom de la seva mare, Carmen Mateu, dedicat a la música i la dansa, per promoure els nous talents. Les bases es presentaran l’estiu vinent en el marc del festival.

A banda, la biblioteca del castell de Peralada acollirà, del maig d’enguany fins al maig de l’any vinent, una exposició dedicada a Mateu, El llegat de les arts.

Ahir també es va presentar l’obra pictòrica que ha creat per a l’ocasió l’artista multidisciplinària d’origen gitano i criada a Barcelona Lita Cabellut, reconeguda internacionalment com una de les artistes femenines més cotitzades del moment, actualment resident als Països Baixos.

VALÈRIA GAILLARD
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet