ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Juan de la Rubia participa en els concerts inaugurals de dos orgues restaurats

16/3/2018 |

 

Juan de la Rubia participa en els concerts inaugurals de dos orgues restaurats, a Sant Boi de Llobregat i Barcelona

Demà dissabte, 17 de març, i l’endemà diumenge, 18 de març, es presentaran dos orgues singulars i destacats del patrimoni català que han estat restaurats recentment. Serà, respectivament, a l’església del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu (a Sant Boi de Llobregat) i a la dels Sants Just i Pastor (a Barcelona).

L’organista Juan de la Rubia serà l’encarregat de fer sonar per primera vegada en públic l’orgue de Sant Boi (19 h) després de la restauració, amb obres de Guilmant, Bach, Alain, Widor i una improvisació d’ell mateix. A Barcelona, després de la inauguració amb un concert a les 12 h, a càrrec de Bernat Bailbé –titular de l’església dels Sants Just i Pastor–, De la Rubia oferirà el segon concert del dia (19 h), amb obres de Cabanilles, Bach, Mendelssohn i Widor.

Després de vuit mesos de restauració, l’església del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu ha recuperat un instrument representatiu d’una època en què la majoria dels coetanis van desaparèixer, essent un dels tres que van sobreviure a les inclemències de la Guerra Civil. El procés de restauració l’ha dut a terme el mestre Gerhard Grenzing i no ha afectat l’esperit original de l’orgue; tampoc no li ha produït cap transformació més enllà de l’extracció i separació de la consola, que ja s’havia restaurat prèviament. Tots els treballs de restauració i d’harmonització s’han efectuat seguint l’estètica original de l’instrument i sense afectar-ne la sonoritat.

Pel que fa a l’orgue de l’església dels Sants Just i Pastor, va ser construït per Miquel Beltran entre el 1906 i el 1909 a partir de material preexistent dels segles XVII, XVIII i XIX, i hi va afegir més elements, fins als actuals 28 registres i 1.871 tubs. Se sap que al segle XV al temple ja hi havia orgue i capella de música, i que fins al segle XX l’instrument es va anar renovant aprofitant-ne parts de l’anterior. L’orgue actual té tubs de fa cinc segles; en aquesta darrera reconstrucció s’hi han afegit uns 200 tubs nous. La restauració, que ha durat dos anys, ha estat a càrrec del taller Blancafort de Collbató, sota la direcció del mestre orguener Albert Blancafort, en un procés minuciós en el qual s’han respectat els elements i les tècniques de l’època. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet