ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Temporada 2918-19 de l'OBC: estrenes, primeres audicions i gira asiàtica amb Kazushi Ono

5/4/2018 |

 

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va presentar el seu projecte artístic per a la temporada 2018-19 a L’Auditori. Consta de vint-i-quatre programes que permetran escoltar fins a dotze primeres audicions d’obres del repertori per a orquestra simfònica i ser testimoni de cinc estrenes mundials d’autors catalans. A més, la que serà la quarta temporada del mestre Kazushi Ono com a director titular portarà l’OBC per primer cop de gira al Japó.

El director japonès dirigirà 8 programes, en què es podran escoltar 6 obres que l’orquestra no ha interpretat mai abans. Per al concert inaugural, el 28 de setembre, el mestre ha escollit la Cinquena de Mahler i el Concert per a quatre trompes de Schumann, que tindrà com a convidat el solista de la Filharmònica de Berlín Stefan Dohr, que s’unirà al solista de l’OBC Juan Manuel Gómez i a José Vicente Castelló i José Miguel Asensi. Kazushi Ono dirigirà al llarg de l’any: la Simfonia núm. 6, “Patètica” de Txaikovski, Dante d’Enric Granados, l’estrena del Concierto mediterráneo a la memoria de Joaquín Rodrigo de Juan Manuel Cañizares, la Simfonia núm. 10 de Xostakóvitx, la Tercera de Brahms –amb la qual tancarà la integral de les seves simfonies–, Romeu i Julieta de Prokófiev, la Novena de Beethoven i la versió en concert de Turandot de Puccini, amb un repartiment estel·lar, que tancarà la temporada i l’OBC tocarà posteriorment a l’Olimpíada Cultural de Tòquio 2020 juntament amb la Novena.

Gustav Mahler serà una figura bàsica a partir de la qual es vertebrarà la temporada, que se centrarà en els repertoris romàntic i postromàntic, però sense oblidar els autors clàssics i les obres de nova creació. Així doncs, l’OBC interpretarà obres dels seus antecedents romàntics, com Beethoven, Brahms, Schumann, Dvořák i Txaikovski, i dels seus coetanis i continuadors, com Xostakóvitx, Sibelius, Bartók i Prokófiev. La formació interpretarà per primera vegada obres de Clara Schumann, Sofia Gubaidulina, Oliver Messiaen, Enric Granados, Robert Gerhard, Peter Eötvös, Tan Dun, Jimmy López i William Walton. A més, celebrarà el centenari de Bernstein amb la seva Missa –que el mestre Kazushi Ono no va poder dirigir quan es va programar fa dos anys–, un concert de musicals, la reposició́ de West Side story i l’estrena d’una obra encàrrec de Marcos Fernández, per homenatjar el músic americà. També s’estrenaran obres de Manuel Rodríguez Valenzuela, compositor convidat de la temporada i de Fabià Santcovsky i Mariona Vila.

Entre els directors convidats la propera temporada, hi destaquen batutes excepcionals, com Kent Nagano, Sylvain Cambreling, Harmut Haenchen, Xian Zhang i Pinchas Steinberg. I amb el mestre Jan Willem de Vriend com a principal director convidat, l’OBC seguirà explorant el repertori que va de Mozart i Haydn a Schubert i Mendelsshonn i portarà el seu talent a Amsterdam, on oferirà un concert a la mítica sala del Concertgebouw el 29 de juliol.

En l’àmbit solista, la temporada 2018-19 l’OBC comptarà amb alguns dels millors solistes internacionals: Piotr Anderszewski, Jean-Yves Thibaudet, Joshua Bell, Ray Chen, Gautier Capuçon, Juan Manuel Cañizares i Veronika Eberle.

L’orquestra estrena nova imatge, creada pel prestigiós artista plàstic i amant de la música Frederic Amat, amb la qual busca refermar el seu compromís amb l’excel·lència artística i potenciar el diàleg de la música amb les altres arts amb el lema “Ets art. Ets música. Ets OBC”. De fet, aquesta temporada seran diversos els projectes singulars que apostaran per depassar els límits del concert simfònic habitual i generar sinergies entre diferents disciplines artístiques per oferir al públic noves experiències d’audició. És el cas dels concerts de la Novena de Beethoven i la nova aposta per a públic familiar L’OBC balla Ravel. Basat en ‘Ma mère L’oye’, que tindran una important aposta escènica.

Per a la Novena, la innovadora companyia Agrupación Señor Serrano, sota la direcció musical de Kazushi Ono, farà una lectura crítica sobre el significat de l’Europa del passat, del present i del futur. A la nova proposta per a públic escolar i familiar L’OBC balla Ravel. Basat en ‘Ma mère L’oye’, sis ballarins dirigits pel coreògraf Antonio Ruz seran els encarregats de guiar-nos en aquest viatge musical i de moviment. També a l’entorn del ballet, l’OBC interpretarà̀ per primera vegada la suite completa Don Quixot, el ballet més profund i madur de tots els que va compondre el vallenc Robert Gerhard. I en el programa dedicat a Romeu i Julieta de Prokófiev, s’estrenarà l’obra encàrrec de l’OBC a Fabià Santcovsky. Un concert que ha dedicat a l’instrument tradicional japonès per excel·lència: el shamisen, amb dos intèrprets excepcionals d’aquest instrument exòtic com a convidats: els germans Yoshida. L’obra és un encàrrec de l’OBC i serà una de les protagonistes durant la gira que la nostra orquestra realitzarà al Japó. A més, al març l’orquestra tornarà a col·laborar amb el TNC per retre homenatge a Carlos Santos.

Brad Mehldau

Aquesta temporada neix el nou cicle OBCPOPS, que inclourà propostes simfòniques dirigides a tots els públics i que se suma a l’oferta de música de cinema i musicals, tot obrint-se a noves fusions, com la col·laboració amb el pianista de jazz Brad Mehldau, que a L’Auditori presentarà un Concert per a piano i orquestra, coencàrrec amb institucions com Los Angeles Philharmonic, Philharmonie de Luxemburg o London Jazz Festival, per sumar-se a la celebració del 50è aniversari del Festival de Jazz de Barcelona. Per arrodonir l’espectacle, una part central amb solo de Mehldau, i d’obertura la Suite de l’oscaritzada pel·lícula There will be blood de Paul Thomas Anderson amb banda sonora original del guitarrista de Radiohead Jonny Greenwood.

En el terreny de les grans bandes sonores del cinema, assaltaran la gran pantalla de L’Auditori els títols West Side story de Bernstein, que hi torna després del gran èxit d’aquesta temporada amb totes les entrades exhaurides; Parc Juràssic, del mestre John Williams, i El senyor dels anells III. El retorn del rei, guanyadora d’onze premis Oscar i amb Howard Shore com a autor de la música simfonicocoral grandiosa i espectacular.

L’OBC a l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020

Durant tot el mes de juliol del 2019, l’OBC oferirà diversos concerts i representacions operístiques al Japó amb un ventall d’obres que s’hauran interpretat a L’Auditori durant la temporada 2018-19. Un dels programes inclourà el Concert per a orquestra i guitarra núm. 2 de Juan Manuel Cañizares, el Concert per a dos shamisens de Fabià Santcovsky i El sombrero de tres picos de Manuel de Falla. L’altre programa inclourà la Novena Simfonia de Beethoven interpretada amb cors i solistes locals. Paral·lelament a aquests concerts, l’OBC participarà en les representacions operístiques de l’òpera Turandot de Giacomo Puccini, en un muntatge també d’arrel catalana a càrrec d’Àlex Ollé-La Fura dels Baus i que comptarà amb alguns dels solistes que hauran participat als concerts de final de temporada a L’Auditori amb aquest mateix títol, com Jennifer Wilson, Simon O’Neill i un nodrit grup de cantants catalans.

Aquesta gira ha estat possible gràcies al fet que Kazushi Ono és titular de l’Orquestra Simfònica Metropolitana de Tòquio i conseller de l’Olimpíada Cultural Tòquio 2020.

Donant suport als nous talents i als projectes educatiu i social

L’OBC participa novament a l’Emergents Barcelona Music Festival, que es celebrarà per tercer any consecutiu. Enguany l’OBC hi convida el pianista Hannes Minnaar i ha encarregat obres a joves compositors, com Manuel Rodríguez Valenzuela, Fabià Santcovsky i Marcos Fernández. Aquesta temporada debutaran amb l’OBC els violinistes Tobias Feldmann i Maria Florea, la violista Sara Ferrández i el pianista Alexander Ullman.


Hannes Minnaar. © Marco Borggreve

El compromís social i educatiu de l’OBC és una part fonamental del seu projecte artístic. Aquest any se suma a dos projectes europeus per acostar la clàssica als joves. A més d’estrenar el nou concert per a públic familiar L’OBC balla Ravel. Basat en ‘Ma mère l’oye’, un any més presentarà el projecte Et toca a tu, un concert participatiu en què entitats que treballen amb la música com a eina educativa i d’inclusió social comparteixen escenari amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per estrenar una obra a L’Auditori. Aquesta temporada s’hi estrenarà una obra composta per Mariona Vila amb el projecte Entre Cordes de l’Escola Pepa Colomer del Prat de Llobregat.

Després del gran èxit de la primera edició, tornarà Canta amb l’OBC! Un projecte que permet formar part del cor de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya durant un dia per interpretar grans obres del repertori operístic i simfonicocoral. En aquesta primera edició, més de 2.700 persones s’han inscrit per participar-hi, fet que ha superat totes les expectatives.

L’OBC també ofereix projectes participatius a les entitats socials que treballen amb persones en situació vulnerable. Un any més es farà la proposta social Un matí d’orquestra, una experiència musical adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb malaltia d’Alzheimer. L’activitat té dues versions adaptades expressament a cada un d’aquests col·lectius que troben en la música un espai transformador. I gairebé 2.000 persones gaudeixen cada temporada de l’OBC a través del programa Apropa Cultura, que facilita l’accés i la participació de les entitats socials als equipaments culturals. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet