ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Festival de Peralada: en record de Carme Mateu

10/4/2018 |

 

El Festival de Peralada referma el seu segell d’identitat, l’aposta per la lírica i la dansa, en l’edició més emotiva de la seva història, la primera sense l’alma mater, Carme Mateu, després del seu decés el 23 de gener passat. En memòria de Carme Mateu, el lema d’aquesta edició número 32 es titula “Per a tu” i s’obrirà el 5 de juliol amb una obra sacra, la Messa da Requiem de Verdi, en honor de la fundadora del Festival Castell de Peralada, organitzat per la Fundació Castell de Peralada.

El Festival se celebrarà del 5 de juliol al 17 d’agost amb un total de 22 espectacles. El director teatral Oriol Broggi debutarà en el camp de l’òpera dirigint un nou muntatge de La flauta màgica de Mozart, nova producció del festival empordanès, en una edició amb gran contingut operístic on, a més de quatre títols d’òpera, els cantants Javier Camarena, Jonas Kaufmann i Plácido Domingo seran els protagonistes d’un cap de setmana líric excepcional, els dies 27, 28 i 29 de juliol. A més, el contratenor Xavier Sabata serà l’artista resident d’una edició en la qual Händel i el Barroc es converteixen en un dels leitmotiv.

La lírica i l’òpera com a estendards

El Requiem de Verdi inaugural comptarà amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la batuta de Giampaolo Bisanti. Les veus del Coro Intermezzo i els solistes Leah Crocetto, Ekaterina Gubanova, Charles Castronovo i Alexander Vinogradov cantaran en record de Carme Mateu, alma mater de la cita musical. El darrer cap de setmana de juliol conjugarà la presència en tres nits consecutives de tres tenors de talent i carrera excepcionals. La nit del 27 de juliol el tenor mexicà Javier Camarena oferirà un recital amb piano a l’església del Carme. El seguirà l’endemà un concert amb el tenor més cotitzat del moment, l’alemany Jonas Kaufmann, que torna al Festival acompanyat per a l’ocasió amb el cor i l’orquestra del Teatro Real de Madrid amb un programa d’òpera francesa. El 29 de juliol posarà la cirereta al cap de setmana una versió de concert de l’òpera Thaïs protagonitzada per Plácido Domingo i Ermonela Jaho en els rols principals, i amb les bases estables del Teatro Real per segona nit al Festival.

Seguint amb la lírica, el tenor Josep Bros celebrarà les seves noces de plata amb un programa extraordinari especial per a Peralada, acompanyat al piano per Marco Evangelisti.


Xavier Sabata

El 5 d’agost, Xavier Sabata, artista resident del Festival, protagonitzarà Rinaldo, la cèlebre òpera de Händel, versió del 1731, que arriba per primera vegada al Festival en concert. La proposta de la versió del 1731, poc habitual als escenaris, substitueix i trasllada de tessitures algunes de les àries que la conformen, i en fan una versió menys corrent però profundament interessant per als amants del repertori barroc. El contratenor, artista resident del Festival de Peralada 2018, cantarà al costat de Núria Rial, Hillary Summers, Mary-Ellen Nesi, Juan Sancho, Josep-Ramon Olivé i amb interpretació musical de Vespres d’Arnadí sota la direcció de Dani Espasa.

Un dels plats forts de l’estiu serà sense dubte el debut del director teatral Oriol Broggi en el camp de l’òpera amb una nova producció del Festival. Broggi hi dirigirà el títol amb què es va endinsar al món operístic de bracet del seu avi, el Dr. Broggi: La flauta màgica de Mozart, amb direcció musical de Josep Pons i amb la participació de l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu. I amb un repartiment internacional encapçalat per Adrian Ërod, Liparit Avetisyan, Olga Kulchynska i Kathryn Lewek, en què destaca també la participació d’Anaïs Constans, Premi Festival Castell de Peralada al Concurs Viñas 2017. La proposta escènica de Broggi passa per pujar l’orquestra a l’escenari i dotar-la del protagonisme que mereix a nivell musical.

L’òpera Acis i Galatea, també de Händel, amb direcció escènica del jove Rafael R. Villalobos, posarà punt final, el 8 d’agost, al claustre del Carme, a l’apartat de la lírica amb una nova estrena marca Peralada, amb Vespres d’Arnadí sota la batuta de Fausto Nardi i amb les veus de Roger Padullés, Lucía Martín-Carton, Víctor Sordo, Hugo Bolívar i Josep-Ramon Olivé.

L’art del moviment i la música, la dansa, protagonista a Peralada

La dansa brillarà novament a Peralada amb noms propis. El 13 de juliol el Ballet du Capitole de Tolosa de Llenguadoc, sota la direcció de Kader Belarbi, presentarà a Espanya una nova Giselle. María Pagés presentarà a Catalunya Una oda al tiempo el 20 de juliol, una reflexió sobre la contemporaneïtat i el pas del temps en el que és, en paraules de la pròpia coreògrafa, el seu projecte més ambiciós. La gran Svetlana Zakharova estrenarà a Espanya al costat d’estrelles del Bolxoi l’espectacle Amore el 13 d’agost. Tancarà el Festival, Folia, una proposta tan original com arriscada del coreògraf Mourad Merzouki. Un espectacle multidisciplinari de dansa, hip-hop i música barroca que pretén obrir el Festival a nous públics.

Estiu Musical, el Festival més popular

A l’Estiu Musical, l’accent internacional el posaran Rufus Wainwright (7 de juliol), Carla Bruni (21 de juliol), Santana (11 d’agost) i la formació disco-funk Kool & The Gang (15 d’agost). Serrat, l’artista que més vegades ha actuat a l’escenari de Peralada, iniciarà a Catalunya la seva gira Mediterraneo Da Capo el 6 de juliol, i el 9 d’agost, el tàndem Sílvia Pérez Cruz & Marco Mezquida presentaran en primícia el seu treball conjunt.

Aquest estiu dos nous escenaris s’hi estrenen per oferir experiències culturals amb nous formats. El 12 de juliol, la Finca Malaveïna (Garriguella) acollirà un capvespre amb viticultura i jazz en un paratge de somni amb l’Ignasi Terraza Trio. Amb motiu del vint-i-cinquè aniversari del Golf Peralada, una de les espectaculars terrasses de l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf es converteix en l’escenari perfecte per gaudir d’una nit de cabaret; Xavier Sabata i Rafael R. Villalobos presentaran El bis, amb direcció musical de Dani Espasa.

Pere i el llop amb Brodas Bros és la proposta del Petit Peralada d’enguany. Arriba a Peralada amb la interpretació de l’Orquestra Simfònica del Vallès, en col·laboració amb SonarKids. Música clàssica, hip-hop, cultura urbana i literatura en una proposta fresca i familiar. Un any més, com a agraïment a la vila de Peralada s’ha organitzat un concert gratuït a la plaça Gran, a càrrec de Vespres d’Arnadí i Dani Espasa, en què interpretaran Música aquàtica i per als reials focs d’artifici de Händel.

A més, la Fundació Castell de Peralada, que ara presideix Isabel Suqué, filla de Carme Mateu, col·laborarà de nou en l’organització de la Nit de l’Alzheimer en benefici de la Fundació ACE, entitat privada dedicada a la diagnosi, el tractament, la recerca i el suport a les persones amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències; serà la nit del 20 de juliol.

Les entrades es poden adquirir a través del web www.festivalperalada.com i al telèfon 902 374 737. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet