ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un Palau enfangat

21/4/2018 |

 

L’artista Miquel Barceló ‘cobrirà’ de fang el Palau de la Música i ‘dispararà’ aquest material als cors, en una temporada amb Glass, Flórez i Dudamel

Un artista plàstic, Miquel Barceló, serà el gran protagonista de la temporada 2018/19 del Palau de la Música. El de Felanitx cobrirà de fang l’edifici modernista en una intervenció que es podrà veure entre els mesos d’abril i juny del 2019, i participarà, els dies 8 i 9 d’abril, en una performance concert amb l’Orfeó Català i els Cors de l’Escola Coral, durant el qual Barceló, segons paraules de Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau, “entrarà i sortirà d’escena, disparant fang contra els cors” i crearà “una escultura sonora” que continuarà al Palau durant unes setmanes. En el concert s’estrenarà una obra encarregada al compositor Pascal Dusapin i es podrà escoltar la gravació estereofònica que Dusapin i Barceló van realitzar a la cova francesa de Chauvet. Per la seva banda, en la intervenció en l’edifici, respectuosa, segons García de Gomar, amb les “limitacions patrimonials i arquitectòniques del Palau”, l’artista plantejarà la creació d’una “cova”, en una acció similar a la que va fer fa dos anys als vidres de la Biblioteca Nacional de França. Barceló, segons García de Gomar, està “molt animat”, tot i admetre la dificultat de valorar fins on arribarà la intervenció, ja que “depèn dels límits físics del Palau i del pressupost”.

Més enllà de la intervenció del mallorquí, que va centrar gran part de la presentació, dijous, de la Temporada 2018/19, el Palau celebrarà un total de 116 concerts i 50 activitats complementàries, amb visites estel·lars com les del tenor Juan Diego Flórez (que tornarà a Barcelona el 7 de maig de l’any vinent) i el director Gustavo Dudamel (encarregat d’inaugurar la temporada el 18 de setembre amb un programa de Schubert i Brahms). Philip Glass i Josep Maria Guix, d’altra banda, seran els compositors convidats de la nova temporada. A Glass, el Palau li dedicarà un cicle i les seves composicions seran presents en un total d’onze actuacions, entre les quals una presentació en versió concert d’Einstein on the beach, òpera icònica de l’últim quart de segle XX que, a Barcelona, es va poder veure durant la temporada 1991/92 del Gran Teatre del Liceu. Glass actuarà també com a pianista en un concert el 21 de maig amb un programa del seu catàleg de piano, acompanyat de l’Orfeó Català. Per la seva banda, l’univers de Guix, definit pel Palau de “concís, auster i quasi màgic”, serà present en deu concerts, entre els quals destaquen la presentació de la seva obra orquestral més ambiciosa: Imatges d’un món efímer.

Un concepte, el d’origen, trenarà bona part de la temporada, amb obres com les tres darreres Sonates de Beethoven que interpretarà, al piano, Josep Colom; les Variacions Goldberg, de Bach, amb Sir András Schiff, o la Missa en Si menor de Bach, amb Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale de Gant. Per la seva banda, els cors de l’Orfeó i el Cor de Cambra, sota el lideratge de Simon Halsey, actuaran en cinc concerts l’octubre a Xangai i faran una gira amb la Münchner Philharmoniker dirigida per Dudamel. “Volem posar l’accent en obres contemporànies sense oblidar el patrimoni català”, explicava dijous Halsey, que va repetir l’esforç d’adreçar-se a la premsa en català.

Finalment, i amb la voluntat d’elaborar “un relat artístic més extens amb el públic”, el Palau acollirà una exposició d’Antoni Llena i inserirà versos de Màrius Sampere en tots els programes de mà. El pressupost per a caixets artístics d’aquesta temporada és de 2,6 milions d’euros i s’espera rebre 200.00 espectadors. 

G. VIDAL
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet