ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música en temps De guerra al Festival Pau Casals

31/5/2018 |

 

 

Bernard Meillat va assumir l’any passat la direcció artística del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell. La missió era impulsar la programació per evitar caure en les inèrcies que acaben despersonalizant una proposta cultural. El que ja s’intuïa el 2017 es confirma en la 38a edició, que se celebrarà del 13 al 24 de juliol. El gran encert és la determinació a l’hora de construir el festival al voltant d’un fil conductor, que aquest any és la relació de Pau Casals amb la Primera Guerra Mundial, i per extensió la de la música amb aquell conflicte bèl·lic.

Aquest eix travessa els programes dels vuit concerts, començant per l’inaugural, en què Bruno Philippe (violoncel), Jérôme Ducros (piano), Bertrand Laude (clarinet) i la soprano Nazan Fikret abordaran repertori alemany. “Durant la Primera Guerra Mundial, la música va ser utilitzada per la propaganda. A França van prohibir la música alemanya i a Alemanya van mensytenir la francesa”, diu Meillat. Davant d’aquest despropòsit, Casals va crear una societat beethoveniana. Música, guerra i nacionalisme és el títol del concert que oferirà el violoncel·lista Steven Isserlis amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), i el mateix Isserlis, que ha publicat discos amb obres compostes entre el 1914 i el 1918, protagonitzaràEl violoncel en temps de guerra, que inclourà la Suite núm. 3 de Bach que Casals va enregistrar el 1915.

El festival, que té un pressupost de 170.000 euros (20.000 més que l’any passat), torna a comptar amb Amandine Beyer i Gli Incogniti, que tocaran repertori barroc per recordar els músics que durant la guerra van trobar refugi en les músiques del passat. La programació es completa amb el concert de l’organista Gerhard Weinberger, amb obres de compositors que van patir directament la guerra com Vierne i Reger; el recital del pianista Javier Perianes (amb Falla i Debussy); la col·laboració del violoncel·lista Pablo Ferrández amb l’OCM i un espectacle basat en la Història d’un soldat de Stravinsky protagonitzat per l’Ensemble Murtra i la coreògrafa Maxime Thomas. 

X.C.
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet