ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Cor de Cambra Francesc Valls celebra el seu 15è aniversari

5/6/2018 |

 

Per primera vegada el Cor participarà com a coproductor en una producció simfònica amb l’orquestra Orquestra Simfònica Camera Musicae i al Festival Internacional Orgue de Montserrat. Aquest any d’aniversari del Cor coincideix amb la 10a edició de la recuperació del Cant de la Sibil·la.

El Cor de Cambra Francesc Valls celebra aquest any 2018 el seu 15è aniversari. El Cor va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals. El treball del Cor de Cambra Francesc Valls, combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que son introduïdes novament dins la litúrgia.

L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobaríem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’utilitza la partitura original del s. XV, conservada als arxius capitulars, alhora que anualment s’encarrega un cant final a cura de compositors de prestigi.

El Cor de Cambra ha adoptat el nom de Francesc Valls (1671-1747), en homenatge a qui fou mestre de capella de la Catedral barcelonina, i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara inèdita.

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca. El Cor de Cambra Francesc Valls participa setmanalment a les misses internacionals de la Basílica de la Sagrada Família, fet que li ha permès desenvolupar setmanalment un repertori específic de música sacra per a cor i orgue, del barroc a l’actualitat.

D’entre la seva activitat en concerts i actes públics destaquen, la interpretació de l’Òpera “Hangman, Hangman” al Gran Teatre del Liceu 2007, la participació anual a la Missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, al Festival de Pasqua de Cervera 2014, la interpretació escenificada del Cant de la Sibil·la al Duomo de Milà i el Messies de Handel a la Sagrada Família, el 2015. L’any 2017 ha interpretat el Llibre Vermell de Montserrat, conjuntament amb l’Esbart Dansaire de Rubí, en diversos festivals catalans, l’Opera Dido i Aeneas de Purcell, al Teatre Principal de Maó.

Pel que fa a discografia, el Cor Francesc Valls ha enregistrat diversos discs:
• Misses i motets de Joan Cererols, 2007 (La Ma de Guido)
• Mestres de Capella de la Catedral de Barcelona al segle XVII 2012 (La Ma de Guido)
• El cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona 2014 (Columna Música). Aquest darrer treball ha rebut el “Premi Enderrock 2015 de la crítica” al Millor disc de Música Antiga.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet