ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Òpera amb bermudes

14/6/2018 |

 

 

Almenys un cop a l’any és possible escoltar i veure òpera sense haver-nos d’empolainar. El projecte Liceu a la fresca ens permet gaudir del drama líric amb bermudes, asseguts a la gandula, amb la carmanyola a la falda. És una proposta pionera a Europa. Una estesa operística pel sud-oest del continent. Apunteu a l’agenda: aquest dissabte (16 de juny), a les 22 h, toca Manon Lescaut a la plaça del poble o ciutat on visqueu. Ara bé, si alguna cosa us impedís baixar al carrer, també podreu seguir l’obra per televisió. El Canal 33emetrà un programa especial presentat per Carolina Rosich Toni Puntí. També l’oferirà La 2 de Televisió Espanyola, amb Eva Sandoval al capdavant.

Espectadors durant l’edició de 2017 a l’Arc de Triomf. ‘Il trovatore’ va ser l’òpera retransmesa. | Foto: Gran Teatre del Liceu.

El projecte ‘Liceu a la fresca’ arriba a la 4a edició, emmarcat en les celebracions del 20è aniversari del Gran Teatre del Liceu i amb una estirada molt notable. Més de 300 municipis instal·laran pantalles per poder seguir en diferit la representació de Manon Lescaut de Puccini (podeu llegir la crítica d’Aina Vega en aquest enllaç). El projecte ha crescut un 81% respecte de l’edició de 2017, i aquest dissabte també arribarà a Portugal (Porto i Lisboa), Andorra(Escaldes-Engordany), Itàlia (L’Alguer) i França (Arles, Cotlliure, Morellàs, Perpinyà, Pesillà de la Ribera i Prats de Molló).

Pel que fa a Catalunya, l’òpera s’escamparà des d’Esterri d’Àneu a Ulldecona, de Sant Pere Pescador a Almacelles. També, però, serà possible el seguiment a les grans ciutats. Barcelona proposa reunir-se a Arc de Triomf (un clàssic ja), a la plaça Salvador Seguí o al Palau Robert (i encara hi ha més punts). Madrid és una de les altres ciutats de la península que també se sumen a la retransmissió (Plaza Mayor i CaixaForum). Participaran igualment Saragossa, Ciudad Real, Castro Urdiales…

En total seran 305 els llocs de visualització. Sobre aquest desplegament, es calcula que es puguin superar els 100.000 espectadors. El 2015 el projecte començava amb una quinzena de punts, tots a Catalunya. La traviatade Verdi era l’obra escollida per al debut. La crescuda, en tres anys, ha estat espectacular. Per a tal desplegament, la suma al projecte de les televisions ha estat crucial. “Cal projectar el Liceu enfora. Obrir-lo a la societat. TV3 no podia renunciar al projecte. La cultura popular és un dels puntals i reptes d’una televisió que és pública”, veu Vicent Sanchis, director de la cadena catalana.

I tot aquest creixement alguna cosa deu voler dir. Això és: l’òpera es deixa democratitzar, només cal moure-la; no cedeix a l’endogàmia. ‘Liceu a la fresca’, de fet, és un projecte vinculat a la campanya ‘Liceu al territori’. Una iniciativa nascuda també el 2015 que té com a objectiu principal la popularització del drama líric, crear afició i hàbits operístics. El Liceu, en aquests tres anys, ha fet més de 100 conferències arreu de Catalunya per apropar el gènere a tots els públics. El resultat ha estat un augment considerable dels espectadors. Espectadors, alguns d’ells, que han visitat el Gran Teatre per primera vegada.

Les xerrades acosten, obren, la màgia de l’òpera. De la mateixa manera que dissabte, a l’aire lliure, la dramàtica i intensa història de Manon Lescaut atansarà la litúrgia de la lírica a tothom. Amb bermudes, d’estar per casa, o amb camisa de caixmir, més elegants. “Serà una festa col·lectiva de descoberta de l’òpera”, deia de Valentín Oviedo, director del Liceu, durant la roda de premsa de presentació de la estival nit operística.

Gerard E. Mur
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet