Un total de vuit concerts entorn de “Casals i la Primera Guerra Mundial: l’inici de la lluita per la pau i la democràcia” integren la 38a edició d’aquest festival del 13 al 24 de juliol a l’Auditori Pau Casals del Vendrell.

Músics de prestigi com Steven Isserlis, Amandine Beyer, Bruno Philippe, Gerard Weinberger, Javier Perianes i Pablo Ferrández actuaran en el marc del festival del Vendrell que l’any passat va renovar la seva fórmula gràcies a Bernard Meillat, membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals i director artístic del Festival Pau Casals.

Un any més amb Pau Casals com a nucli generador, el Festival Pau Casals del Vendrell posa l’accent en els valors universals de pau i democràcia del mestre, tot centrant ara l’atenció entorn de la temàtica de Pau Casals i la Primera Guerra Mundial. L’Auditori Pau Casals, l’Ajuntament del Vendrell i la Fundació Pau Casals organitzen conjuntament una edició més d’aquest festival, enguany entre el 13 i el 24 de juliol de 2018.

El concert inaugural serà a càrrec del grup format pels francesos Bruno Philippe (violoncel), Jérôme Ducros (piano), Bertran Lade (clarinet) i la soprano anglesa Nazan Fikret. El programa, titulat “Beethoven i la gran escola romàntica alemanya”, inclou obres de Beethoven, Schumann, Schubert i Brahms. Durant la Primera Guerra Mundial la música va esdevenir un instrument de propaganda. A França, Anglaterra i els Estats Units es van alçar moltes veus per desterrar les obres dels compositors germànics, fins i tot Beethoven. Pau Casals estava indignat amb aquest nacionalisme estúpid i va arribar a fundar una Societat Beethoveniana a Nova York i sempre va continuar interpretant la música d’aquests músics internacionals. El concert inclou la primera interpretació en la història del Festival de la famosa Sonata a Kreutzer de Beethoven, transcrita per a violoncel per Czerny, que va ser alumne de Beethoven. Una obra que Pau Casals no arribà a interpretar mai, ja que la partitura es va trobar l’any 1990.

Steven Isserlis. © Satoshi Aoyagi

El concert següent, el 16 de juliol, rep la visita del prestigiós violoncel·lista Steven Isserlis, que actuarà com a solista del Concert per a violoncel de Joseph Haydn, un dels pilars del repertori de Pau Casals. El concert inclou així mateix un Divertimento de Mozart, la Fantasia sobre un tema de Thomas Tallis de Ralph Vaughan Williams, que va incorporar-se a l’exèrcit l’any 1914 com a portalliteres, i l’Idil·li de Siegfried de Richard Wagner, la música del qual va ser desterrada injustament de molts països com a símbol de l’imperialisme i el nacionalisme alemany. El violoncel·lista londinenc actuarà amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la direcció de Tomàs Grau.

La violinista francesa Amandine Beyer i el seu conjunt, Gli Incogniti, tornen al Festival després d’una magnífica actuació la temporada passada, i hi oferiran un programa de música barroca francesa, amb obres de Couperin, Marais i Rameau, entre d’altres, que va esdevenir font d’inspiració per a músics com Debussy buscant evadir-se dels horrors de la guerra. Steven Isserlis tindrà una segona actuació al Festival, en un concert de cambra amb la pianista Connie Shih, en què interpretaran les Sonates de Claude Debussy i Cesar Franck i les Peces de fantasia, op. 73 de Robert Schumann, obres que el violoncel·lista ha enregistrat en un disc dedicat al violoncel en temps de guerra. A més, el músic britànic interpretarà la Suite núm. 3 per a violoncel sol de J. S. Bach, en homenatge a Pau Casals.

Javier Perianes. © Daniel Garcia Bruno

Debussy també serà present al concert que el pianista andalús Javier Perianes oferirà el 20 de juliol. Perianes hi interpretarà el llibre 1 de Preludis del francès, en una actuació en què també tocarà la suite d’El amor brujo i la Fantasia bética de Manuel de Falla. Per a Falla, el període de la guerra va ser extremadament prolífic, i va compondre Noches en los jardines de España, El sombrero de tres picos i El amor brujo, que es podrà sentir en la versió pianística. Fantasia bética va ser composta el 1919 per ser estrenada per Arthur Rubinstein, que la va trobar tan difícil que va haver de posposar-ne l’estrena.

Gerhard Weinberger

L’orgue històric del Vendrell, construït el 1777 pel fabricant Ludwig Scherrer, també tindrà el seu protagonisme al Festival de Música amb l’actuació de Gerhard Weinberger, un dels màxims exponents de la gran escola d’orgue germànica. Per evocar els difícils temps de la Primera Guerra Mundial, Weinberger ha elaborat un programa que contraposa la grandesa i serenitat de Bach amb els drames viscuts per Max Reger i Louis Vierne. La dansa també hi serà present amb la proposta de l’Ensemble Murtra i els ballarins Antonin Monié i Ida Viikinoski, del Ballet de París, i Maxime Thomas (coreògraf), que oferiran una Història d’un soldat d’Igor Stravinsky coreografiada i narrada. Aquesta obra, composta l’any 1918, està basada en vells contes populars russos, explica la història d’un soldat que canvia el seu violí per un llibre que l’ha de fer ric i simbolitza la imatge d’un món que havia venut l’ànima al dimoni i s’havia sumit en una guerra infernal.

El concert de clausura del Festival Pau Casals serà dimarts 24 de juliol i comptarà novament amb la participació de l’Orquestra Camera Musicae, sota la direcció de Tomàs Grau, i amb l’actuació del guanyador de la Beca Pau Casals 2012, el violoncel·lista Pablo Ferrández, que està desenvolupant una gran carrera internacional. Oferiran obres de Prokófiev i Ravel i el Concert per a violoncel núm. 1 de Camille Saint-Saëns, un dels cavalls de batalla de Pau Casals en les temporades americanes.

Pablo Fernández

El Festival es completa amb dues jornades en què es projectaran enregistraments de Pau Casals com a músic i com a director d’orquestra. Obres de Bach, Beethoven, Brahms, Schubert, Mozart, Haydn i el mateix Pau Casals es podran escoltar i visionar a la plaça del Tívoli del Vendrell els dies 13 i 23 de juliol, a partir de les 22 h. El Cor Orfeó Parroquial del Vendrell i el violoncel·lista Pablo Ferrández hi oferiran una petita actuació prèvia, respectivament.

Les entrades per als concerts tenen un preu entre 15 i 29 euros. Existeixen abonaments per a tres concerts a 66 euros o cinc concerts a 105 euros. L’abonament per a tot el Festival té un preu de 152 euros. Els estudiants de música que ho acreditin tindran un preu únic de 10 euros en tots els concerts.

Més informació a www.auditoripaucasals.cat