ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El mediterrani, a través de la música

14/7/2018 |

 

 

“El nostre repertori està centrat en el que passa al mediterrani actualment”, advertia Valentín Teixidor abans que comencés el concert. Ell i el seu sextet musical van protagonitzar un acte que s’inscriu dins el cicle de concertsSherpa Sonor, una iniciativa del Museu Etnològic i de Cultures del Món que té l’objectiu de portar a Barcelona músiques d’altres països i cultures.

El cicle Sherpa Sonor reuneix música de tot el món | Foto: Ajuntament de Barcelona

El concert, sota el títol de Mediterráneos, va tenir lloc el dimecres 4 de juliol, a la biblioteca Francesca Bonnemaison, una de les biblioteques que enguany acullen el Sherpa Sonor. Valentín Teixdor i Sextet va oferir mostra dels diversos sons que es poden trobar arreu del mediterrani, gràcies a la combinació del “cajón”, el bongo, la guitarra, el piano i el violí, i amb col·laboració de la cantant Helena Bonaventura.

El concert va arrancar amb una peça procedent d’Armènia, traduïda de l’armeni al grec i acompanyada amb el so oriental de la flauta duduk, d’origen armeni i fabricada amb fusta d’albercoquer. Després, la música posava el focus a Portugal, amb una cançó que tractava sobre la gent del Cap Verd que va haver de fugir de les terres portugueses durant la dictadura.

Després d’aquestes dues peces la música va quedar interrompuda per la lectura d’un poema titulat El Refugiado. Aquí els músics van aprofitar per recordar i condemnar la situació deplorable de les persones refugiades al mediterrani, i la música es va reprendre amb una peça anomenada La cançó de tots els temples del món, com a símbol de la voluntat de pau entre els pobles.

El repertori va continuar amb dues peces en turc i en grec, i va culminar amb una cançó traduïda del àrab al castellà, anomenada Nací en Alamo. Aquesta peça explicava els horrors que es viuen a Palestina, un altre poble que pateix al mediterrani i que el Sextet de Valentín Teixidor va voler homenatjar.

Com a peça de comiat, i sense abandonar el to reivindicatiu, els músics van tocar una versió que ells mateixos han fet d’El Rossinyol. Aquesta versió de la popular cançó catalana anava “dedicada a la llibertat contra aquest món cada vegada més repressiu i intolerant”, tal i com va indicar Valentín Teixidor, que va voler denunciar que “al nostre país hi ha gent que va a la presó per les seves idees”.

Així doncs, Mediterráneos va ser una celebració de la cultura i la identitat mediterrània, però alhora va ser també la reivindicació en contra de les injustícies que tenen lloc al voltant d’aquest mar. Valentí Teixidor i Sextet va mostrar la diversitat lingüística i cultural que s’hi aplega, els horrors que s’hi viuen, i també va fer un crit per a la pau i la justícia arreu del Mediterrani.

Podeu consultar el programa del cicle Sherpa Sonor aquí.

Rita Roig
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet