ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Orquestra Reial d'Amsterdam acomiada el seu director per assetjament sexual

3/8/2018 |

 

Daniele Gatti, el director, es declara innocent de les acusacions i demana disculpes pels problemes que hagi pogut causar

L’Orquestra Reial del Concertgebouw d’Amsterdam ha acomiadat avui "amb efecte immediat" el seu director titular, el mestre italià Daniele Gatti, després que algunes de les seves companyes femenines l’acusessin públicament de presumpta conducta sexual "inapropiada". "Aquestes acusacions i les reaccions de Gatti han causat una gran commoció entre els músics i el personal, i entre els interessats al país", va explicar l’Orquestra de Concertgebouw, en una nota enviada als mitjans.

Els fets van tenir lloc entre el 1996 i el 2000, molt abans que Gatti fos nomenat director titular de l’Orquestra, l’any 2016. La soprano nord-americana Alicia Berneche, que tenia 24 anys quan van passar els fets denunciats, va dir a The Washington Post la setmana passada que Gatti, 11 anys més gran, la va retenir en un vestuari a Chicago el 1996 i va intentar besar-la. Per la seva part, la també soprano Jeanne Michele Charbonnet va parlar d’una experiència similar, que va tenir lloc quatre anys després en un camerino a Bolonya (Itàlia).

El director i compositor havia seguit fins al moment una carrera brillant, en què destaquen assoliments com la direcció de l’Orquestra de l’Acadèmia Nacional de Santa Cecília de Roma i la del Teatre Comunale de Bolonya, i ha sigut un dels directors convidats més importants de la Royal Opera House. També és un dels pocs italians convidats al Bayreuth Festival, on va obrir l’edició del 2008 amb la seva obra de 'Parsifal'.

Després de la publicació, diverses dones de la música clàssica van informar d’experiències semblants viscudes amb Gatti, la qual cosa, segons la Concertgebouw, ha portat a un "mal irreparable" cap a la confiança en el director d’orquestra.

L’italià va contestar la setmana passada a les acusacions dient que és "aliè a qualsevol comportament al qual pugui referir-se amb el terme assetjament, ja sigui psicològic o sexual" i va assegurar que cada vegada que es s’ha acostat a algú ho ha fet "sempre completament convençut que l’interès és mutu". "A totes les dones que he conegut en tota la meva vida, especialment a aquelles que creuen que no les vaig tractar amb el respecte i dignitat que certament mereixen, em disculpo sincerament des del fons del meu cor", va afegir en un altre comunicat. 

Álvaro García Benito
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet