ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Unes 400 persones assisteixen a la IV edició del cicle La Pedra Parla

5/8/2018 |

 

Unes 400 persones han assistit aquest cap de setmana (dissabte 4 i diumenge 5 d’agost) als tres concerts que ha programat el cicle ‘La Pedra Parla’ i que han tingut com a escenari exclusiu el claustre del Reial Monestir de Vallbona de les Monges.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat que organitza el cicle juntament amb la comunitat de monges que habiten aquest espai, ha expressat avui la seva satisfacció per la gran acollida de ‘La Pedra Parla’. Segons ha explicat la coordinadora del cicle, Assumpta Esquís, “la nostra aposta per la comunicació s’ha traduït en una gran afluència de públic i a la vegada en la dinamització de la zona” Esquís ha subratllat que a banda de la gran afluència als concerts, “és el primer any que s’omple l’hostatgeria del monestir així com els establiments hotelers de la zona s’han omplert, objectiu d’aquesta iniciativa, que més enllà de la qualitat musical, busca oferir al visitant l’experiència de viure i sentir Vallbona”.


Avui diumenge el claustre del monestir ha acollit una proposta d’allò més original de la mà de l’actriu i soprano Anna Moliner acompanyada de Jordi Domènech al piano. Un cop més el públic ha fet el ple al tercer i últim dels concerts, pensats tots ells expressament per a conviure amb el silenci de la comunitat femenina que habita el Monestir. Ha estat una proposta que ha entusiasmat el públic i que ha fet un recorregut amè i desenfadat per diverses propostes musicals, des de Mozart fins als musicals de Broadway.

L'actriu Anna Moliner, acompanyada de Jordi Domènech al piano, avui. FOTO: PACO AMATE.

El cicle es va inaugurar ahir a càrrec del jove conjunt vocal i instrumental O vos Omnes, un dels grups vocals de música antiga de més projecció de Catalunya.Dirigit per Xavier Pastrana, O vos Omnes va presentar un programa barroc protagonitzat per Charpentier i amb la interpretació de l’oratori més influent de la seva època: La història de Jefté, de Carissimi. L’Ensemble O Vos Omnes està format per cantants de dilatada experiència i se centra sobretot en el repertori propi dels segles XV-XVIII. Ha participat en cicles i festivals com el Festival de Música Antiga del Pirineu, el cicle Grans Concerts de l’Atlàntida de Vic o el Festival Internacional de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages, entre d’altres. Actualment, també és grup resident a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

 

A les 22.30 h la música va tornar al claustre amb el segon concert del cicle, a càrrec d'un dels pianistes més reconeguts de la seva generació, Josep Maria Colom, (a la imatge) que va presentar un programa centrat en dos autors fonamentals de la història de l'instrument: Debussy -del qual es commemora el 100 aniversari de la seva mort- i Chopin, amb la interpretació de la seva segona sonata. Un concert molt especial que va rebre una càlida acollida del públic assistent.

El claustre del Monestir s’ha convertit aquest any en l’escenari exclusiu d’aquest cicle amb una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts. El cicle està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.

El Monestir de Vallbona de les Monges, elegit Monument Favorit dels Catalans aquest 2018, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta fins aquest monestir cistercenc un cop l’any la música dels millors compositors de la mà dels millors intèrprets. Amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Císter.

Dirigit pel prestigiós contratenor Jordi Domènech, forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa cultural d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a partir d’iniciatives culturals ben diverses.


MÚSICA PENSADA PER CONVIURE AMB EL SILENCI
El cicle ‘La Pedra Parla’ forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa cultural d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a partir d’iniciatives culturals ben diverses.

“Ja des dels seus inicis el cicle no ha volgut decantar-se per ser un criteri temàtic dedicat a un compositor determinat o a una època en concret, sinó que ha tingut la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica, sota la única idea d’oferir bona música, programes variats -moltes vegades encarregats i dissenyats de manera especial per ser interpretats a Vallbona-” explica el seu director artístic, Jordi Domènech, que afegeix: “L’arquitectura, les característiques dels diversos espais del monestir i la voluntat de no interferir en la vida quotidiana de la comunitat, ens obliga a ser molt curosos no només en la tria de les formacions instrumentals i vocals, sinó també en les característiques dels programes que interpreten”.


Comunicant

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet