ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ha mort el compositor Narcís Bonet

12/1/2019 |

 

Va combinar la composició amb la divulgació i la pedagogia musical. Des de París, va ser un ferm defensor de la cultura catalana

El músic i compositor barceloní Narcís Bonet ha mort la matinada de l'11 de gener a la seva casa de París, segons ha fet públic la seva família en un comunicat en què també es destaca: "Malgrat l'exili, va ser sempre un fervent defensor de Catalunya. El darrer any seguia denunciant a França la situació dels presos polítics i dels exiliats".

Bonet havia nascut a Barcelona el 22 de gener del 1933. Va fer els seus primers estudis musicals amb Joan Massià (piano amb Maria Carbonell), Joan Llongueres i Eduard Toldrà. Va ser aquest darrer qui va signar la seva presentació com a pianista i compositor, als tretze anys, al Palau de la Música de Barcelona.

Després de treballar amb Emili Pujol i Lluís Maria Millet, el 1948 va estrenar la seva primera obra simfònica, La vaca cega, i el 1949 va instal·lar-se a París per estudiar amb Nadia Boulanger, de qui acabaria sent persona de confiança i a qui acabaria substituint al capdavant del Conservatori Americà de Fontainebleau. Primer a Barcelona, i després a París, va conèixer de primera mà molts dels grans músics del segle XX.

Narcís Bonet va tenir una carrera densa com a compositor i director d'orquestra, però també com a gestor i pedagog, com a pianista (va gravar un disc per al segell Ona amb la seva esposa, la soprano Hélène Giraudier) i també va estar molt vinculat a l'activisme i la cultura catalana, produint programes en català a la ràdio francesa o exercint per exemple com a secretari d'Òmnium Cultural a París i com a president del Casal de Catalunya a la capital francesa. De carácter afable, li agradava citar Santiago Rusiñol per comentar la distància que el separava de Catalunya: "L'emigrant és un malalt que canvia de posició. Quan és fora no està bé i quan està a casa tampoc".

El proper 17 de gener a les 14 h es farà una missa de comiat de Narcís Bonet al Temple de Pentemont, a París. 


440Clàssica&Jazz

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet