ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Fritz Hauser: energia i moviment a la Fabra i Coats

14/3/2019 |

 

Si la música és tan captivadora, com l’art en general, serà per la tendència a desafiar la manera que tenim de percebre les coses. Considerat com un dels “millors percussionistes vius”, segons el New York Times, Fritz Hauser (Basilea, 1953) juntament amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i dins del marc de les Sampler Series de l’Auditori, oferirà una sessió a l’antiga industrial de Fabra i Coats el proper 18 de març a les 20h.

Fa més de cinquanta anys que Fritz Hauser és músic i encara no necessita inventar-se res per innovar. Per l’artista, l’art és experimentació i el descobriment de noves maneres de jugar i compondre. Amb la interpretació de les obres Schraffur, Rundum i algunes de les seves improvisacions a solo, els seus espectadors se submergeixen en un món on se sobrepassen els estàndards de la percussió, ja que Fritz Hauser frega, manipula, rasca, juga i colpeja els instruments fins arribar a sonoritats inhòspites partint d’una música sense partitures. Un explorador que trenca els esquemes distorsionant, amb el seu art, els límits de composició i improvisació.

Així doncs, la finalitat acaba essent sempre la mateixa: anar més enllà del so i de l’instrument. Hauser no necessita escoltar els tambors o les caixes de fusta. Hauser necessita escoltar una història, un relat més enllà de les notes, un relat que només s’entén amb sensacions. Schraffur, per exemple, és el moviment expressat amb el fregament dels instruments per mostrar l’energia que hi ha en el més profund de cada instrument convertint, així, les textures físiques en textures sonores. L’art de Hauser tampoc s’entén si no es tenen en compte tots els elements que hi poden haver a la sala: l’acústica és imprescindible, com el públic i la resta d’elements que afecten a la ressonància musical. Per altra banda, Rundum és una obra on les notes no tenen ni principi ni final, sinó que s’entrellacen entre elles creant, inevitablement, un món hipnòtic i gairebé electrònic on Hauser es deixa emportar pel ritme de les sonoritzacions abandonant les notes i gaudint, simplement, del resultat.

Podeu adquirir entrades per aquest concert al web de L’Auditori. 

Maria d'Oultremont
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet