ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Bach al Festival Internacional de música Pau Casals

7/5/2019 |

 

Del 12 al 23 de juliol El Vendrell tornarà a acollir el Festival Internacional de Música Pau Casals, que ja suma trenta-nou edicions. Enguany, d’acord amb el gerent del festival Oriol Toldrà, “es presenta una de les edicions amb una temàtica més potent; Bach”. I és que durant el Pau Casals, músics catalans i internacionals interpretaran peces d’aquest compositor alemany, que per a Casals representava la perfecció, la serenitat i la bellesa.

Aquesta és ja a tercera edició del festival que versa sobre una història de Casals. “Hem decidit alternat un any d’un compositor proper al cor de Casals amb un any que versi sobre un tema filosòfic o històric”, deia Bernard Meillat, director artístic del festival. Tenint en compte que la darrera edició va girar al voltant de la Primera Guerra Mundial, aquest any havien de trobar l’obra d’un compositor, i Bach va aparèixer “de forma natural”. Tot i així, aquesta ha estat una tria arriscada.

Des de fa molts anys la interpretació de l’obra de Bach ha suscitat molts dubtes. Existeix el debat sobre si aquesta s’hauria de fer amb instruments barrocs o amb instruments moderns. Casals, malgrat haver fet alguns concerts amb instruments antics, semblava tenir-ho clar: era contrari a l’ús d’instruments d’època. Tampoc considerava important interpretar la música de Bach de la mateixa manera que es feia al barroc, i és que l’essencial per al compositor i violoncel·lista català era “tocar la música de la manera que aquesta t’inspiri, sense prejudicis, sense ser presoners de cap idea estricta”, apuntava Meillat. Durant el festival, doncs, els artistes interpretaran tant peces de Bach com d’altres compositors que estiguin lligats a aquest, de maneres molt diferents, però sempre tenint en compte aquesta idea de Casals.

El talentós violoncel·lista Victor Julien-Laferrière i el pianista David Kadouch seran els encarregats d’inaugurar el festival d’enguany. El concert, que Julien-Laferrière obrirà amb la Cinquena Suite de Bach, porta el títol de Beethoven i Mendelssohn darrere les empremtes de Bach, i acabarà amb la interpretació de tots dos músics de dues sonates d’aquests compositors que van estar molt influenciats per Bach. També podrem sentir el violoncel d’Alban Gerhardt, que torna al Vendrell després del memorable concert de la darrera edició amb la interpretació de Les suites per a violoncel sol. Meillat va destacar “el seu esperit de tocar d’una manera que sembla improvisada”, i va assegurar que la seva interpretació era molt propera a la memòria de Casals.

Un altre dels concerts més destacats del festival d’enguany serà el que oferirà Oliver Latry, l’organista de Notre-Dame. Latry, que en aquesta ocasió farà sonar l’orgue de l’església parroquial del Vendrell, interpretarà un recital que associarà la música de Bach amb la de destacats organistes francesos com Couperin o Nicolas de Grigny. El piano també serà un dels protagonistes del Pau Casals, i és que el solista Francesco Piemontesi interpretarà un repertori que inclourà obres de Bach i de Schubert. Elena Copons, la soprano catalana, serà l’encarregada de portar la veu a aquesta edició del festival. Acompanyada del clavicèmbal de Justin Taylor i de The Consort, d’un conjunt de joves músics, cantarà un conjunt d’àries i sonates de Bach.

El violinista Giuliano Carmignola serà l’únic músic que podrem escolar en dues ocasions durant el Pau Casals. Conjuntament amb les flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier i amb l’ Orquestra Da Càmera, formada per músics que comparteixen la idea que “l’essencial és compartir amb el públic la inspiració que la música ofereix”, interpretarà tres concerts per a violí de Bach i la seva Suit número 2 per orquestra. Al seu segon recital, on també estarà acompanyat per Da Càmera, interpretarà Els concerts de Brandemburg. El clavecí de Justin Taylor, la flauta de Magali Mosnier i l’oboè de Lucas Macias-Navarro també hi seran presents.

Aquest any no podien faltar les projeccions de pel·lícules de Pau Casals. Des de fa dues edicions la programació del festival es complementa amb aquesta activitat, que es du a terme a la plaça Tívoli del Vendrell. Enguany es presentaran dues projeccions, que aniran acompanyades de música en directe. La flauta de Magali Mosnier i el violoncel de Victor-Julien Laferrière sonaran durant la primera projecció, i durant la segona podrem gaudir de l’actuació del Cor Zongora.

Toldrà va reconèixer que en una època on la música clàssica “no està de moda”, és difícil tirar endavant un festival com aquest. Ells esperen “ser un altaveu” de la música clàssica, i Eva Serramià, regidora de Cultura, Festes i Turisme de l’ajuntament del Vendrell, va afirmar que “tot i ser un festival amb un pressupost modest, volen mantenir una gran qualitat”. “Volem ser els hereus de l’excel·lència que Casals tenia en tot allò que feia”, va sentenciar, i de ben segur que ho aconseguiran.

Anna Cornudella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet