ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Flandes, país convidat del 9è Festival de Música Antiga dels Pirineus

12/7/2019 |

 

Aquest cap de setmana tindran lloc els concerts de La Grande Chapelle i Romina Lischka & Sofie Vanden Eynde. La setmana que ve actuaran el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana amb La Caravaggia, Giardino di Delizie i el Cor de Cambra Enric Granados.

El 5 de juliol passat va començar la novena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que enguany compta amb alguns dels solistes i grups de música antiga més prestigiosos del moment. El FeMAP ha programat 53 concerts en diversos municipis repartits entre Catalunya, Andorra i França fins al 25 d’agost, amb un total de 21 programes musicals diferents i la participació de més de 200 intèrprets. La novetat principal és la presència de Flandes com a país convidat, consideració que suposarà que gairebé una vintena de concerts siguin protagonitzats per músics flamencs, amb set programes diferents.

La inauguració del FeMAP, el 5 de juliol (la Seu d’Urgell), va comptar amb l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei, un concert en col·laboració amb el Centre AMUZ d’Anvers i amb una fusió de músics flamencs i catalans que es van unir per interpretar obres de compositors flamencs i catalans del Barroc. El concert també es va oferir a Puigcerdà i a Pesillà de la Ribera; posteriorment es presentarà a Anvers pel mes de novembre, a més d’altres actuacions que s’estan gestionant. Altres concerts destacats són el del Cor de Cambra del Palau de la Música juntament amb La Caravaggia a la Seu d’Urgell (17 de juliol), Tremp (18 de juliol) i Riner (19 de juliol) o el de l’Ensemble O Vos Omnes, que interpretarà Epistulae ad Sagittarium, que es podrà veure a Berga (11 d’agost) i a Salàs de Pallars (12 d’agost).

El Festival arribarà a 36 municipis repartits per les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Ripollès, el Solsonès, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, a més dels concerts que tindran lloc al Principat d’Andorra o a França (a la comarca del Rosselló). Enguany es comptarà amb l’adhesió del municipi de Camprodon, amb un únic concert a l’església de Sant Cristòfol, declarada bé cultural d’interès nacional, situada a la població de Beget. El FeMAP es manté com el festival més extens en el camp de la música antiga a Europa i continua apostant per concerts i músics d’alta qualitat combinats amb els valors del patrimoni cultural, tot fomentant el turisme a les comarques implicades mitjançant visites guiades en gairebé cada concert amb el preu de l’entrada.


L’organista Juan de la Rubia oferirà tres concerts, els dies 26, 27 i 28 de juliol a Ordino, Llívia i Avià (respectivament), amb un claviorgue cedit per Gerhard Grenzing, inspirat principalment en el claviorgue de Lorenz Hauslaib conservat al Museu de la Música de Barcelona. © Igor Studio
Un any més el Festival torna a apostar per l’oferta de packs turístics: es pot comprar l’entrada d’un concert i l’allotjament amb un sol clic. Aquesta és una possibilitat que tenen tots els concerts, que ofereixen com a mínim una opció disponible, fet que permet als assistents poder organitzar estades per a diversos espectacles consecutius. La intenció és oferir als clients del Festival no únicament un concert, sinó tota una experiència en què puguin també conèixer el territori.

També es desenvoluparà el FeMAP social, el programa social que pretén apropar la música a les persones més vulnerables i que tenen més dificultats per accedir a la cultura. Des del FeMAP es considera que tothom ha de tenir les mateixes oportunitats d’accés als concerts i a la música. Per això s’ofereixen dues propostes socioeducatives i culturals per acostar la música antiga a tres àmbits en els quals s’intenta actuar: gent gran, salut mental i diversitat funcional.

Una d’aquestes propostes és la via inclusiva, en què s’assistirà a un concert amb un taller explicatiu i orientatiu previ a fi que les diverses persones puguin gaudir més del concert. L’altra proposta és Música a domicili: un quartet de corda, sorgit del Conservatori de Música dels Pirineus, oferirà un concert proper, dinàmic i didàctic a aquells col·lectius amb un perfil més residencial i/o que tinguin dificultats de mobilitat. Aquest quartet de corda estarà una setmana actuant a diversos centres de la Seu d’Urgell, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Berga, Avià, Bagà, Pesillà de la Ribera, Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, la Pobla de Segur, Tremp, Esterri d’Àneu, Bossòst i Sort. En total es faran fins a 19 sessions en 19 centres diferents.

Podeu consultar el detall de la programació en aquest enllaç.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet