ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Acte de reconeixement al lutier català David Bagué

14/9/2019 |

 

El proper dilluns 16 de setembre (18.30 h), el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya acollirà un acte de reconeixement al lutier català David Bagué, promogut per la mateixa Generalitat. L’acte “David Bagué. El referent de la luteria a Catalunya” posarà en valor la seva tasca al llarg de més quaranta anys, en els quals ha estat tot un referent de la luteria a Catalunya i Espanya.

L’acte començarà amb una breu introducció del director del Museu de la Música, Jaume Ayats, amb la lectura de La feina del lutier, creadora de vida social, mentre que el filòsof Ferran Saez farà una glossa de la vessant personal de Bagué. L’acte clourà amb la intervenció musical del Cosmos Quartet –format per Helena Satué i Bernat Prat (violins), Lara Fernández (viola) i Oriol Prat (violoncel)–, que interpretaran dues obres del seu primer CD, Influences, de Haydn i Brahms. Precisament el Cosmos Quartet han estrenat aquest any 2019 els seus nous quatre instruments construïts per Bagué. El fet que els membres d’un quartet de corda toquin amb instruments creats pel mateix constructor –circumstància que s’acostumava a fer molt sovint al segle XVII– no és habitual actualment i encara menys amb lutiers contemporanis. Així doncs, aquest es pot considerar un acte cultural d’alta rellevància, sense precedents a casa nostra i a la resta de l’Estat. David Bagué manifesta que “he buscat en cada instrument la coherència d’una unitat acústica que s’adapti a cada membre del quartet. I així contribuir a l’essència de crear un únic instrument per a aquests grans intèrprets”.

Sobre David Bagué

Nascut a Barcelona el 1964, David Bagué es va iniciar en la construcció de violins als 12 anys de manera autodidàctica. Pioner de la luteria contemporània espanyola i internacional, l’any 1982 es va traslladar a Cremona per aprofundir en l’estil italià, però sense que la seva obra perdés personalitat; paral·lelament es va matricular a l’Istituto Professionale Internazionale del Artigianato Liutario e del Legno Antonio Stradivari i també va treballar al taller del mestre lutier Mathys Adriaan Heyligers, a Cremona. Des del 1977 treballa a Barcelona. Bagué va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2003, per la seva tasca pionera a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol en la construcció d’instruments d’arc. També el 2004 la Generalitat li va atorgar el diploma de mestre artesà lutier. Bagué és membre fundador de l’Asociación Española de Maestros Luthiers (AEML) i de l’Asociación de Luthiers y Arqueteros de España (ALAE). Igualment, ha estat vicepresident del Gremio de Luthiers y Arqueros de España (GLAE).

Ruggiero Ricci, mític violinista italoamericà, va ser el mentor de David Bagué i del nou corrent de construcció de violins contemporanis d’alt nivell. Així, el 2001 Bagué va organitzar l’enregistrament del CD The legacy of Cremona en què Ricci fa una comparativa acústica de divuit violins contemporanis de tot el món.

El reconegut violinista grec Leonidas Kavakos té dos violins Bagué en propietat, fet que no dubta a assenyalar al seu currículum oficial. Juntament amb Kavakos, el lutier català treballa per a intèrprets de prestigi, com Ulrich Edelmann, Konzertmeister de l’hr-Sinfonieorchester de Frankfurt; Sophie Heinrich, Konzertmeister de la Komische Oper de Berlín; Giuliano Carmignola o Abel Tomàs, membre del Quartet Casals, entre altres instrumentistes de reconeguda trajectòria. A més, és el lutier de capçalera del mestre Jordi Savall.

El 21 de maig de 2013 es va presentar al Petit Palau el documental El complex d’Stradivarius de la productora Karavan Films, en què es transmet d’una manera molt pedagògica la professió de lutier en l’exemple i la persona de David Bagué. Així mateix, Bagué és requerit per mitjans de comunicació nacionals i internacionals i per intel·lectuals d’arreu del món per impartir i contrastar el seu pensament filosòfic i humanístic en el marc del seu concepte de construcció d’instruments. David Bagué és considerat el lutier amb la més prestigiosa trajectòria contemporània internacional sorgit de casa nostra. Els seus violins, associats a l’excel·lència i la qualitat, estan considerats entre els millors instruments moderns a tot el món. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet