ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Júlia Farrés protagonitza ‘Donna di veleni' al Teatro Coccia de Novara

11/2/2020 |

 

El proper divendres 14 de febrer, la soprano catalana Júlia Farrés-Llongueras debutarà al Teatro Coccia de Novara, Itàlia, en el rol de Maria amb l’òpera Donna di veleni. Farrés, que va perfeccionar-se com a cantant a l’Òpera Studio de l’Acadèmia Santa Cecilia de Roma i que el 2010 va ser premiada en els concursos Premio Internazionale di Santa Chiara a Nàpols, retorna a Itàlia aquesta vegada per a debutar com a solista.

"Donna di Veleni"

Donna di Veleni és una òpera contemporània que es fixa la figura de la dona en un passat inspirat pel folklore del sud d’Itàlia. Partint de la reflexió sobre la vida de les dones sicilianes del segle XVIII, és protagonitzada per una jove i una fetillera. Aquestes dues dones, amb rols molt diferents, cercaran amb els seus recursos defensar-se del context masculí hostil que les assetja. Aquesta òpera lírica és un encàrrec del Teatre de Novara al compositor Marco Podda, qui ha treballat amb el llibretista Emilio Jona. Vittoro Parisi assumirà la direcció musical i Alberto Jona, la direcció artística. L’òpera tindrà lloc el divendres 14 a les 20h amb una segona sessió el diumenge 16 de febrer a les 16h.

La composició de l’òpera ha estat un tour-de-force per part de Podda, que ha emprat diverses formes i gèneres musicals per a dotar-la de cos, amb l’objectiu de mantenir sempre l’atenció i tensió de l’espectador. A més, la tradició, entesa en un sentit ampli, hi és molt present. D’una banda, el cor té un pes equiparable al dels protagonistes, com era habitual en les antigues tragèdies gregues. De l’altra, molts fragments lírics evoquen melodies de la música popular de les zones de Sicília i Calàbria, reforçant així el component autòcton de l’òpera.

A escala musical i interpretativa, Donna di veleni (Paoletta Marrocu) és una soprano dramàtica que ha de demostrar un ampli rang vocal, mentre que Ruggero (Danilo Formaggia), en consonància amb la bipolaritat del personatge, és un paper que requereix la fluctuació entre tenor dramàtic i líric. Finalment la protagonista Maria (soprano lírica), interpretada per Júlia Farrés, és un personatge exigent en els diferents registres vocals i una interpretació complexa: a vegades infantil i de vocalització claríssima i en altres agitada en una contínua fluctuació de dinàmiques. Maria demana a Júlia Ferrés un molt bon domini vocal i interpretació dramatúrgica. Finalment, Matteo Mezzaro, és el tenor que canta l’Innamorato.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet