ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El desè aniversari del circuit de lied del Montseny celebra el patrimoni musical català

29/10/2020 |

 

Aquesta tardor se celebren els 10 anys de la primera edició del Circuit de Lied del Montseny, una trobada que des d’aleshores celebra el gènere de la cançó a les rodalies del Montseny. L’entitat que l’organitza des dels inicis és L’Associació d’Amics de la Fàbrica de Lied, presidida per Jordi Mas, que també n’és el seu director artístic. Enguany, s’hi suma Martí Sancliment com a director de creació i mecenatge.

L’objectiu d’aquesta desena edició és el de fomentar l’apreciació del territori i els seus paisatges, incorporar-los en el cant i divulgar la natura a nivell musical, científic i social, però també apostar per les propostes “kilòmetre 0”.

Al llarg dels deu anys de recorregut, El Circuit de Lied del Montseny ha crescut exponencialment, i ha passat de comptar amb dues vetllades musicals, en la seva primera edició, a 20 actes en 18 poblacions, encerclant tot el massís.

En la seva edició 2020, el Circuit recupera dues figures cabdals de la cultura catalana. Primerament, la figura del compositor català Robert  Gerhard, un dels principals protagonistes de la música catalana del segle XX i de qui es commemora el 50è aniversari de la seva mort. És així com el Circuit de Lied homenatjarà a Robert  Gerhard, assegurant la presència de composicions seves en la majoria dels concerts. I d’altra banda, es farà especial èmfasi en el llegat de Josep Carner, en aquest any dedicat al poeta i en motiu de l’aniversari de la seva mort. La proposta que el 8 de novembre donarà el tret de sortida a la desena edició, Per una flor de romaní, l’amor doní, servirà també per a celebrar el poeta, i comptarà amb la participació del tenor David Alegret i el pianista Daniel Blanch.

D’entre els esdeveniments d’aquest any destaquen la participació de l'arquitecta i compositora Anna Bofill en el marc de la proposta El so de les totxanes, el concert del reconegut Quartet Gerhard, la conferència “Gerhard i Patxot” oferida pel musicòleg Oriol Pérez i Treviño, o bé la proposta Liriche del Novecento, un concert amb intervencions plàstiques en directe amb artistes internacionals. Però també la presència de noves propostes de creació fruit del compromís de La Fàbrica de Lied amb la creació de joves talents. Així, en la programació d’enguany s’incorporen projectes com la presentació del disc A boy & a girl de Magalí Sare i Sebastià Gris a Santa Coloma de Farners, i les estrenes d’Un mapa del cos el 12 de desembre a l’Auditori de Llinars del Vallès, Tradició entre somnis el 13 de desembre a Arbúcies i Panorama, el 27 de desembre a Sant Celoni, i el concert de Ferran Savall el 18 de desembre a la Cerveseria del Montseny.

Per primer cop, s’organitza un esdeveniment únic a Catalunya, La I Assemblea Catalana de Lied, que tindrà lloc el 12 de desembre a l’Auditori de Llinars del Vallès sota la coordinació de Silvia Pujalte i amb la presència de programadors, artistes i periodistes especialitzats en música i moderats per Antoni Colomer. L'assemblea pretén crear sinèrgies entre els principals agents de lied del país, així com esdevenir un punt d’unió per especialistes d’arreu.

L’aspecte pedagògic és present en l’edició d’enguany amb diverses propostes. D’una banda, amb l’organització de l’Escola de Lied Pagès, d’altra banda amb la participació d’alumnat de secundària en algunes propostes artístiques, i finalment amb l’espectacle El galliner de Cambridge de Robert Gerhard, que tindrà lloc el 18 de desembre a l’IES Tordària i comptarà amb la participació de Jordi Puigdefàbregas, reconegut ballarí vinculat a Pina Bausch.

L'organització del Circuit ha decidit dur a terme l’edició d’enguany, tot i els reptes que la pandèmia presenta, per transmetre els valors de l’esforç, la il.lusió per la feina ben feta i la capacitat de superació. El Circuit de Lied del Montseny celebra la vida i la bellesa, enfront de les dificultats de la situació actual. A través de la música es vol fer un sincer agraïment als i les treballadores essencials i recordar les víctimes, tot acompanyant en el dolor els seus familiars. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet