ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Docència de supervivència

31/10/2020 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/esborrany-automatic-131648

L’ESMUC inaugura el nou curs tornant a l’ensenyament telemàtic.

L'Escola Superior de Música de Catalunya va organitzar el passat divendres 30 d’octubre a les 12.30 l’acte inaugural del curs Acadèmic 2020-2021. Una iniciativa que es va trobar amb l’entrebanc de l’anunci de les noves restriccions de la Generalitat de Catalunya per la COVID a menys de 24 hores de l’inici de l’esdeveniment. Malgrat una cancel·lació anticipada del programa previst, el centre va apostar per mantenir en peu part de l’agenda i oferir en streaming unes paraules de l’artista convidada Kaija Saariaho i la interpretació de la seva obra Solar.

L’emissió en directe es va oferir a través del canal de YouTube de la institució i es va allargar uns vint minuts. Una audiència sostinguda d’aproximadament 70 espectadors va gaudir de les paraules de Saariaho, compositora resident del Palau de la Música en aquesta inusual temporada. La finesa va recordar que, en aquests moments tan particulars, la possibilitat dels joves músics de tirar endavant projectes “és molt més complicada” i entén la frustració que alguns puguin sentir. La creadora, considerada com una de les cinquanta millors del món en música contemporània, va animar als alumnes a treballar en equip per tirar endavant les idees que tinguin i a “posar el coneixement en comú”.

Saariaho va concloure la seva intervenció celebrant la lluita per la paritat de gènere que s’ha anat impulsant a l’ESMUC als darrers cursos. Una causa molt necessària donat que la falta de representativitat i igualtat a l’hora de programar una òpera, una directora o una compositora, és una de les mancances més rellevants al sector.

Tot seguit, l’Ensemble de Música Contemporània de l’ESMUC va interpretar l’obra Solar, escrita el 1993 de la qual se’n va parlar fa uns dies a Barcelona Clàssica. Una proposta que va anar sota la batuta d’Ernest Martínez Izquierdo, professor convidat al centre i gran company en la carrera de Saariaho des de fa molts d’anys. Bernat Vivancos, compositor i professor al centre, va reaccionar a la caixa de comentaris del vídeo amb un “Saariaho 100%! Quina obra més fantàstica! Bravo Esmuc!” al decurs de l’obra.

Una de les activitats previstes a la inauguració i que es va haver d’ajornar per una altra ocasió va ser el lliurament del 4t Premi ESMUC als Treballs de recerca de Batxillerat pel que s’hi havien presentat 29 treballs de 28 centres diferents. El proper concert programat de l’Escola és el 3 de novembre, a les 18.15 hores, en marc del cicle Dimarts Toca Esmuc i en què deu estudiants hi han d’interpretar quatre obres de música de cambra de la mateixa Kaija Saariaho. Un esdeveniment que es farà a porta tancada, sense públic, i que, de la mateixa manera que amb la inauguració, es podrà seguir en streaming.

L’ESMUC de la segona onada

Amb l’anunci de les autoritats d’aquest dijous 29 d’octubre, el centre ha començat a oferir la docència de forma totalment telemàtica amb les excepcions d’algunes assignatures com música de cambra, improvisació i els diversos conjunts instrumentals i vocals. Com a moltes altres universitats, l’escola ha modificat l’horari de tancament a les 21:00 del vespre entre setmana per així donar temps als alumnes per tornar a casa abans del confinament nocturn de les 22:00.

Part de l’alumnat de l’ESMUC recorre al préstec d’instruments i les reserves de les sales d’assaig van ben cotitzades. Atès que és un servei essencial dins del centre, està previst seguir oferint aquestes facilitats dins dels nous horaris. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet