ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Savall fa dialogar les músiques nadalenques del Carib, l'Atlàntic i la Mediterrània a L'Auditori

15/1/2024 |

 

Demà dimarts, la sala 1 de L’Auditori acollirà el concert Un mar de músiques (1492-1880) en el que Jordi Savall presenta una de les seves especialitats: els diàlegs culturals a través de la música. El mestre dirigirà músics convidats de Cuba, Brasil, Estats Units d’Amèrica, Mali i Veneçuela juntament al Tembembe Ensamble Continuo (Mèxic / Colòmbia), La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI que, junts, interpretaran un enfilall de peces nadalenques procedents dels territoris afroamericans conquerits, al marge del foc i la sang.

Villancicos Criollos, de Negros i de Lenguas, obres de Gaspar Fernandes, Diego Durón, Juan Gutiérrez de Padilla, Felip Olivelles, Santiago de Murcia i d’anònims exemplificaran com és la música la que connecta culturalment territoris com Cuba, Haití, Estats Units, Veneçuela o Mali. El Carib, l’Atlàntic i la Mediterrània units sota una mateixa harmonia, per establir un fascinant diàleg sonor.

El mateix dimarts, el trio de metall format pels mestres de l’OBC - Juan Manuel Gómez, trompa; Mireia Farrés, trompeta, i Eusebio Sáez, trombó - oferirà un recorregut ampli per la música recent creada per a una formació poc coneguda: els sorprenents trios Opus 28 de l’alemany Oskar Böhme escrits en forma de preludi i fuga; l’escriptura afilada i incisiva del txec Vaclav Nelhybel en una obra del 1963; el trio del nord-americà Mark E. Wolfram on contrasta una Fanfàrria poderosa, una Elegia contemplativa i una Dansa brillant, o el repte tècnic que proposa la compositora nord-americana Lauren Bernofsky amb una obra captivadora, lírica, enèrgica i molt divertida.

El Sinulog filipçí

El Museu d’Història de la Música, en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos i la Comunitat Catòlica Filipina de Barcelona, vol apropar el Sinulog a la població de la ciutat ja que la comunitat filipina resident a Barcelona fa més de trenta anys que l’organitza. Es tracta d’una celebració filipina de caràcter religiós vinculada a la ciutat de Cebu i que commemora l’evangelització de Filipines.

L’esdeveniment central de la celebració, que en conjunt pot durar setmanes, té lloc el tercer diumenge de gener – el proper diumenge 21 de gener a l’Església de Sant Agustí - i consta d’una gran processó on els participants ballen al ritme de la música tradicional tot lluint vestits colorits, un dels seus elements essencials. El Sinulog inclou una mixtura de rituals cristians i precolonials que són mitjà d’expressió de la seva fe, alhora que mostren la riquesa cultural del país. A la celebració d’aquest 2024 es podrà veure el ball tradicional del Sinulog seguit de la missa tradicional especial de la festivitat.

Abans, però, el proper dijous 18 de gener el museu organitza una conversa prèvia moderada per Jordi Alomar, director del Museu de la Música, amb Macrina Alcedo Reconsal, treballadora en diferents organitzacions de suport als immigrants filipins i a la divulgació de la seva cultura, el pare Lino de Castro, rector de la Comunitat Filipina de la Parròquia Personal de Barcelona, Immaculada Concepció i Parròquia San Lorenzo Ruiz, i el pare Michael Go, de l’ordre de Sant Agustí, vicari parroquial de Sant Agustí a Barcelona. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet